L’exposició ‘Mauthausen. L’univers de l’horror’ recorda els perills del feixisme

La mostra s’inaugurarà aquest dimecres amb la conferència ‘La deportació republicana. Amical de Mauthausen i la lluita contra el feixisme avui’

Per . Actualitzat el

Reflectir els malsons que sorgeixen del feixisme és la voluntat de diverses entitats que commemoren els 80 anys de l’ocupació de Tarragona per part de les tropes franquistes. Dimarts van començar una sèrie d’actes que s’allargaran fins al 28 de març. Aquest dimecres 16 de gener a les 7 de la tarda s’inaugura l’exposició ‘Mauthausen. L’univers de l’horror’ a la Torre del Pretori amb la conferència inaugural “La deportació republicana. Amical de Mauthausen i la lluita contra el feixisme avui” a càrrec d’Enric Garriga, fill del deportat Marcel·lí Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, vicepresident del Comitè Internacional del Camp de Buchenwald i coordinador de la Xarxa Mai Més.

La mostra té la finalitat de mostrar l’horror més gran concebut al segle XX, els camps de concentració nazis, per tal provocar la reflexió necessària sobre la responsabilitat del passat i també per oposar-se a qualsevol repetició en el present o en el futur. La majoria de les fotografies del camp de Mauthausen van ser obtingudes pels deportats Antonio García i Francesc Boix, que van robar-les dels laboratoris fotogràfics del camp i van deixar-les, a través dels nois del camp que treballaven en una pedrera, a cura de la senyora Anna Poitner, del poble de Mauthausen. Antics deportats republicans van ser dipositaris d’aquest fons fins que la legalització de l’Amical d’Espanya l’any 1978 va permetre l’acollida de les fotografies a Barcelona.
L’exposició forma part dels actes organitzats per commemorar els 80 anys de la fi de la guerra civil a Tarragona que coordina el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament i aplega diferents  institucions i entitats culturals en un programa d’actes per donar a conèixer els antecedents, el desenvolupament i els efectes posteriors del conflicte bèl·lic a la ciutat.
Els actes han començat aquest dimarts amb la projecció del documental L’ocupació de l’exèrcit franquista del Camp de Tarragona del programa «Tremolors» produït per TAC12.

40 actes en tres mesos
El programa preveu un total de 40 actes. La programació inclourà vàries exposicions, com la de Robert Capa en color, la de Walter Reuter, fotografia a la Guerra Civil espanyola o la instal·lació fotogràfica «13 Banderes fosques». Cal assenyalar també l’obra de teatre Et vindré a tapar a la Sala Trono o les interpretacions escèniques del col·lectiu TeclaSmit. D’altra banda, la Capsa de Música tornarà a ser l’escenari de la Taberna Republicana. Finalment, els actes es complementen amb cinc visites guiades als diferents espais de la guerra civil, la repressió franquista i l’urbanisme de postguerra, onze conferències, tres cursos i tallers, quatre presentacions de publicacions i dues projeccions de pel·lícules.