El servei d’oftalmologia de la Xarxa de Santa Tecla incorpora un tomògraf òptic d’última generació

Salt qualitatiu en les intervencions de cataractes i el trasplantament de còrnia

Per . Actualitzat el

El servei d’oftalmologia de la Xarxa de Santa Tecla, integrat per un equip professional de nou oftalmòlegs i cinc òptics que donen servei a la població del Tarragonès nord i el Baix Penedès, disposa des del passat mes de novembre d’una nova eina per assolir l’excel·lència en la realització de diagnòstics de patologies en el segment anterior de l’ull i en intervencions quirúrgiques com ara les cataractes. Es tracta del tomògraf òptic d’última generació Oculus Pentacam AXL, un dispositiu que «representa un gran avenç per al nostre servei», segons afirma la doctora Pilar de Rivas, cap d’oftalmologia de la Xarxa de Santa Tecla. «A més de garantir una precisió més alta en les operacions de cataractes i en el diagnòstic de patologies, aquest nou recurs ens obre la porta a realitzar trasplantaments de còrnia a partir d’aquest 2019».

El Pentacam és un tomògraf d’alta resolució que extreu imatges tridimensionals de la part anterior de l’ull, inclosa la còrnia, l’iris, la càmera anterior i el cristal·lí. Amb aquestes imatges el Pentacam pot avaluar cadascuna de les mides de les diferents parts de l’ull, determinar l’extensió d’ulceracions i ferides en qualsevol punt de la part frontal del globus ocular. L’eina incorporada per la Xarxa de Santa Tecla permet, a més, l’exploració de les parts anterior i posterior de la còrnia, essent l’únic aparell de la província d’aquestes característiques dins del sistema sanitari públic. Segons la doctora de Rivas, «aquesta possibilitat de veure amb detall els dos costats de la còrnia és cabdal per a l’estudi de patologia cornial i per a la realització de trasplantaments de còrnia, una pràctica que volem començar aquest mateix any a càrrec de la doctora Garriga».
El Pentacam disposa, a més, d’un biòmetre òptic que permet calcular amb exactitud quina lent s’ha de posar en un pacient quan se l’intervé de cataractes, «ja que dona molta més precisió que el biòmetre ultrasònic, que és el que es fa servir de manera generalitzada».
Aquest tomògraf d’última generació està especialment indicat per a pacients on el tradicional biòmetre ultrasònic pot donar errors de càlcul. «Parlem d’aquells pacients que tenen un astigmatisme important, que tenen miopia o hipermetropia alta i especialment aquells pacients operats prèviament de cirurgia refractiva, ja que en el seu moment se’ls va alterar la còrnia amb la cirurgia i és difícil calcular quina lent necessitarem per corregir la cataracta. Fins ara fèiem càlculs amb les dades aportades per la intervenció de cirurgia refractiva feta fa anys i ara, amb aquest aparell, tens un control molt més important de l’estat real de l’ull en l’actualitat. Cada vegada ens trobem més amb aquests tipus de pacient perquè la cirurgia refractiva està cada vegada més implantada en totes les edats». A la Xarxa de Santa Tecla, entre Tarragona i el Vendrell, es realitzen unes 2.000 intervencions de cataractes a l’any, dada que posa en relleu la rellevància que aquesta nova tecnologia tindrà en el servei.
El Pentacam permet, a més, fer l’estudi per a la implantació de lents tòriques, indicades per corregir l’astigmatisme, i que és una intervenció finançada ja pel sistema sanitari públic.
«Aquest tomògraf és la tecnologia més avançada que existeix en el mercat i, de fet, abans d’incorporar-lo hem hagut d’esperar un parell d’anys perquè volíem tenir la possibilitat d’aplicar la tècnica d’estudi dels dos costats de la còrnia», afirma la doctora de Rivas. Des del passat mes de novembre, quan el Pentacam es va instal·lar al Complex Sanitari de Santa Tecla Llevant, «tots els nostres professionals del servei d’oftalmologia han rebut la formació necessària» per utilitzar aquest recurs tècnic que donarà servei a tota la població de referència de la Xarxa de Santa Tecla al Tarragonès i el Baix Penedès.