Mor el músic i compositor Joan Guinjoan

Nascut a Riudoms fa 87 anys, és considerat una figura clau de la música contemporània a Catalunya amb la creació de més d’un centenar d’obres

Per . Actualitzat el

El músic i compositor Joan Guinjoan ha mort l’1 de gener de 2019 als 87 anys d’edat. Va ser investit doctor honoris causa per la URV el 29 d’octubre de 1999 i era considerat una de les figures clau de la música contemporània a Catalunya.

A partir de la dècada dels seixanta va dedicar-se de ple a la composició musical després d’una carrera com a pianista que l’havia dut en diversos països europeus. Així, com a compositor té una obra extensa de més d’un centenar de composicions, entre les quals hi ha l’obra Magic, que es va poder escoltar durant la seva investidura com a honoris causa per la URV. Més tard, l’any 2015, l’Orquestra de la URV va estrenar l’obra escrita pel compositor riudomenc 1a Simfonia de la Imperial Tàrraco.

La professora d’Història Mercè Jordà, que va apadrinar Guinjoan, va destacar en aquell moment que “les composicions de Guinjoan constitueixen una recerca sempre renovada i constantment inacabada. I és per això que la seva música demana de l’oient aquella particiació activa, aquell saber escoltar, aquella complicitat en l’esdevenir dels sons”.

A més de la seva activitat com a compositor, Guinjoan també va destacar per la seva vessant pedagògica. És per això que va crear, junt amb el clarinetista Juli Panyella i el percussionista Robert Armengol, unes sessions anomenades Diabolus in Musica, de les que va sorgir un grup musical emblemàtic que va durar més de vint anys. De fet, Guinjoan demanava que la música contemporània formés part dels departaments universitaris, “com jo mateix he pogut comprovar com a professor resident convidat a la Universitat de Califòrnia, de Santa Bàrbara”, segons va expressar en l’acte d’investidura a la URV.

Aquí es pot llegir la glossa completa que Mercè Jordà va fer sobre Joan Guinjoan durant la investidura com a honoris causa.