Presentat el projecte La Cuina dels Genis dins el III Congrés Català de la Cuina

Per . Actualitzat el

Coincidint amb la celebració del III Congrés Català de la Cuina, la Facultat de Geografia i Turisme que és responsable de la Comissió del Camp de Tarragona del congrés juntament amb El Paisatge dels Genis, han engegat el projecte La Cuina dels Genis, un procés creatiu que uneix la cuina, els productes, el territori, l’art i el turisme.

Durant un procés de reflexió i creació conjunt entre experts en les figures de Gaudí, Miró, Casals i Picasso, productors, restauradors i cuiners, es crearan experiències culinàries que reflectiran l’essència dels quatre artistes universals que formen part de la Ruta del Paisatge dels Genis a Reus, Mont-roig, El Vendrell i Horta de Sant Joan.

El projecte La Cuina dels Genis s’ha presentat durant la inauguració del curs acadèmic 2018-19 de la Facultat de Turisme i Geografia (FTG) de la URV aquest dilluns a través d’una taula rodona amb els experts dels centres d’interpretació o museus per donar a conèixer els artistes Pau Casals, Joan Miró, Pablo Picasso i Antoni Gaudi, a Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

Els responsables turístics dels quatre municipis i els experts en els quatre artistes universals en treball conjunt amb restauradors i productors del territori han iniciat un procés de reflexió sobre com seria la cuina basada en “l’essència, l’obra, la sensibilitat dels quatre genis”, va avançar la degana de la FTG, Marta Nel-lo, i en la cuina dels territoris que van inspirar-los. Cada municipi ha designat grups de treball que crearan menús i el resultat final es podrà consultar en una publicació editada específicament per a l’ocasió.

Els experts dels centres d’interpretació dels quatre municipis de la ruta del Paisatge dels Genis han explicat en la taula rodona allò que tenen d’únic aquests territoris que van atraure a Picaso, Miró, Gaudí i Casals, així com també els gustos culinaris dels artistes, que s’han pogut documentar a través d’escrits i fotografies. Per a Elías Gastón, president del Centre Picasso d’Horta de Sant Joan, el paisatge “salvatge” és un dels principis inspiradors de Picasso i ha explicat que durant l’època en què el pintor estava al municipi, s’utilitzava molt freqüentment el safrà. Degut a la poca varietat que es cuinava, la parella de Picasso, Fernande Olivier, o va decidir mostrar com era la cuina francesa al cuiner de l’hostal on va allotjar-se durant la seva segona estada.

Marc Espasa, responsable de promoció i màrqueting de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, ha explicat el simbolisme dels garrofers en el cas de Joan Miró; era conegut que sempre portava a sobre una garrofa. Pel que fa als seus gustos, ha recordat una cita del pintor, que preferia anar amb suèter i beure amb porró entre els pagesos de Mont-roig que amb esmòquing entre ducs. Jaume Massó, que és tècnic de l’Institut Municipal Reus Cultura, ha comentat que l’arquitecte Antoni Gaudí observava la natura des de petit, i, ja de gran, analitzava les solucions arquitectòniques que poden donar-li els vegetals. De fet, la verdura, la fruita i la fruita seca, l’oli cru, el pa amb mel i un consum molt moderat de carn i absència de greixos era la dieta que seguia Gaudí. Menjava molt senzill, sa i amb prudència.

Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals del Vendrell, ha explicat que l’obra de Pau Casals conté les influències de les seves estades a la vil·la Casals. Pel que fa a l’alimentació, era una persona senzilla, probablement marcat pels anys de carències; és per això que el seu plat preferit era la sopa de farigola. La vinculació entre gastronomia i cultura ja es treballa al museu, on organitzen maridatges de vi, productes del territori i música en col·laboració amb el col·lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès.

La Ruta del Paisatge dels Genis posa en valor els espais de Costa Daurada i Terres de l’Ebre que van inspirar Gaudí, Miró, Casals i Picasso, a Reus, Mont-roig del Camp – Miami Platja, el Vendrell i Horta de Sant Joan, respectivament.