«La cronificació del càncer és un objectiu realista»

Vicent Valentí és cap del servei d’oncologia de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

Aquest any,  la Marató de TV3 ha estat dedicada a recaptar fons per a la investigació del càncer i, un any més, els resultats han estat de rècord amb més de 10,5 milions d’euros recaptats que ara serviran per posar en marxa o continuar finançant diferents línies de treball engegades per diferents agents investigadors. La Xarxa de Santa Tecla és un d’aquests agents i el doctor Vicent Valentí, cap d’oncologia de l’entitat, un dels seus màxims exponents. Parlem amb ell sobre la Marató i sobre la importància de la investigació en el tractament i la cura de les malalties oncològiques.

Com valora que hi hagi iniciatives com aquesta des dels mitjans públics?
La valoració és molt positiva. A més, amb la tradició que té la Marató de TV3 ara, l’any 2018, ja podem valorar no solament el fet de l’existència de la iniciativa, sinó que també podem dir que la resposta de la ciutadania és exemplar, perquè any rere any es fa un exercici de generositat amb quantitats totals recaptades que superen les millors expectatives.

Són una manera de conscienciar la població?
Sí. Serveix per conscienciar la ciutadania de la importància que té la recerca biomèdica per aconseguir millores. Durant la jornada de la Marató i els dies previs s’expliquen moltes coses de procediments i mètodes de recerca que habitualment són poc coneguts. La rotació de malalties dirigint cada any la recaptació a la recerca biomèdica en diferents àmbits també és un aspecte positiu que s’ha de destacar.

Per què és tan important la investigació en l’àmbit de l’oncologia?
La investigació oncològica  és  molt important perquè s’ha demostrat històricament com una eina eficaç per millorar els resultats del tractament del càncer. Si ara els oncòlegs podem curar més pacients amb càncer que fa 30 anys és gràcies a l’esforç que els investigadors hem fet durant tots aquests anys.

És fàcil investigar a Catalunya?
Dedicar-se a la investigació oncològica no és fàcil en cap lloc del món. L’obtenció dels resultats mai és immediata. Sempre has de tenir paciència per veure els resultats al cap de 2, 3, 4 anys o més.  A més, tot aquest esforç requereix finançament i per això és especialment important la Marató.

I a Tarragona?
A Tarragona es dona la mateixa situació que a la resta de Catalunya, amb el fet afegit de la dimensió més petita que tenim, en comparació amb els grans centres de Barcelona. De tota manera, el que fem és col·laborar estretament en comptes d’intentar competir amb les grans unitats de recerca oncològica del nostre país. Aquestes grans unitats estan alineades en la denominada Xarxa Oncològica de Catalunya ICO-ICS, representades pels seus hospitals més grans com són l’hospital de la Vall d’Hebron i l’ICO-Hospital Duran i Reynals.

Fan falta més mitjans? De quin tipus?
Pel que fa a recursos humans, fa falta oferir contractes atractius a investigadors brillants perquè es quedin aquí a treballar. D’altra banda, la recerca oncològica, cada vegada més, requereix mitjans tècnics amb laboratoris ben dotats per desenvolupar les diverses tècniques necessàries per a l’oncologia personalitzada i les determinacions genòmiques, transcriptòmiques i metabolòmiques.

A la Xarxa de Santa Tecla es fa investigació en aquest camp?
Sí, dintre de les nostres possibilitats.

Ens pot concretar quins estudis s’hi estan fent actualment?
Participem en diversos estudis com, per exemple, en un que fa poc que va acabar d’un nou fàrmac de la família dels inhibidors de PI3K en pacients amb càncer de mama; un estudi de determinacions genòmiques en càncer de pulmó per establir quin és el millor tractament; en registres de resultats de tractaments en càncer de pulmó i càncer d’ovari; un estudi sobre infeccions en el pacient amb quimioteràpia; un estudi genòmic en pacients amb un tumor poc freqüent com és el sarcoma de l’estroma gastrointestinal o un estudi dels resultats del tractament amb fàrmacs biològics en pacients amb càncer renal. Nosaltres, a més, des de la Xarxa de Santa Tecla liderem a Catalunya una línia de recerca per adaptar els tractaments a les preferències dels pacients. Ja hem publicat els resultats de dos treballs sobre aquest interessant tema. I, finalment, ja puc avançar en primícia que tenim un projecte d’assaig clínic de tractament personalitzat basat en metabolòmica, pel que hem demanat finançament presentant-nos a la Marató de TV3 d’aquest any. Aquest estudi el farem en col·laboració entre la Unitat d’Oncologia de l’Hospital de Santa Tecla i de l’Hospital del Vendrell i l’equip del Dr. Carlos Alonso del Servei de Medicina Interna del Centre Sociosanitari de Llevant, que és un gran expert en recerca metabolòmica, tant al laboratori com a la clínica. Es tracta de donar tractaments als pacients amb càncer avançat atacant les vies per les quals les cèl·lules tumorals obtenen els seus recursos energètics, és a dir, les vies metabòliques que, en el càncer, sovint estan alterades respecte al funcionament de la cèl·lula no tumoral.

Creu que s’arribarà mai a trobar la cura per al càncer? En tot cas, la investigació és el camí?
La meva opinió particular és que el percentatge de pacients que es curen definitivament augmentarà des d’aquesta taxa en que estem actualment, propera al 60%. D’altra banda, penso que en els pacients amb malaltia avançada que no es poden curar, probablement aconseguirem cronificar, inactivar i tenir controlada la malaltia, progresivament, durant més temps. La cronificació de la malaltia és un objectiu realista. Hem aconseguit fites en aquest sentit en els darrers anys gràcies a la investigació i aconseguirem millores de forma continuada i progressiva durant els pròxims anys. La investigació no solament és el camí; jo diria que és l’únic camí.