2019: un any de gran incertesa política i de nous reptes per a la demarcació

Responsables de diferents àmbits de les comarques tarragonines pronostiquen un nou exercici complicat però ple de projectes

Per . Actualitzat el

El  2019 és any d’eleccions municipals i, per tant, d’incertesa en l’àmbit local. A aquests comicis  se sumen els europeus i la possibilitat que haguem de tornar a visitar les urnes per decidir els nostres representants al Congrés espanyol i, fins i tot, al Parlament català. Fins a quatre eleccions que se sumarien a la inestabilitat política que es viu a l’estat amb presos polítics en vaga de fam, càrrecs electes exiliats, el poble català mobilitzat en forma de CDR i l’ascens de la ultradreta.

En aquest context que sacseja Espanya, Catalunya i el món local, no és estrany que un dels reclams més repetits per diversos representants polítics, socials i econòmics del territori sigui «estabilitat política». A partir d’aquest concepte s’articulen la resta de reptes i objectius que es marca el territori en els diferents àmbits.

A Notíciestgn hem volgut acabar l’any preguntant què esperen del 2019 diversos representants del territori. Alcaldes de diferents municipis del Tarragonès i Baix Penedès que es juguen la cadira fan una crida a aquesta estabilitat com a concepte genèric o fent referència al procés d’autodeterminació que viu el país. Una estabilitat que possiblement s’assoliria amb el dessig que ens fa arribar el delegat del govern de la Generalitat: un referèndum acordat. Una nova renúncia del Govern a l’1-O que, en paraules d’Òscar Peris, «ara es veu impossible però que ha d’acabar sent innevitable».

En l’àmbit econòmic encara es pensa en l’estabilitat política però ja veiem com es fa una crida a la competitivitat de la regió i al compliment dels compromisos de les administracions amb les nostres contrades. Algunes cares noves amb ganes de canviar el rumb del territori capitanegen els ens econòmics del territori que, potser per no ser-hi quan hi havia una suposada estabilitat política, ja no la reclamen i treballen amb l’escenari actual. L’aplicació de les xarxes tancades de distribució elèctrica promeses per l’estat és fonamental per a les químiques. Mentrestant, des del Port es reclama fer pinya territorial per esdevenir un hub logístic capdavanter al Mediterrani.

El turisme, després d’un 2017 històric i d’un 2018 més normal, resta amatent a la recuperació de nous destins turístics de la riba sud del Mediterrani que esdevenen competència per un 2019 amb previsions incertes.

I, per competència, la que pateixen els petits comerços de les ciutats del territori que, immersos en el Nadal, esperen una millora econòmica de les famílies i una disposició més gran a sortir al carrer a comprar i que no optin sempre per la pantalla i el doble clic.

En l’àmbit de la salut, el nou gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona aposta per un territori que no hagi de derivar pacients a Barcelona. I dins de l’àmbit social, creix cada dia més la necessitat d’oferir oportunitats a les persones amb diversitat de capacitats.

En el camp del coneixement, des de la URV es reclama un millor finançament que ajudaria a tirar endavant les obres de la nova facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia que hi ha planificada per un cost d’uns 13 MEUR.

La cultura, i en el cas concret del director de l’Orquestra Camera Musicae, la música esdevé un altre àmbit del coneixement. Tomàs Grau espera un paper més rellevant de la música pel 2019.
I, com ens passa cada Nadal, quan parlem d’esport local, toca patir per la salvació del Nàstic que enguany sembla que, de tant jugar amb foc, potser s’acabarà cremant. Els granes són cuers a quatre punts de la salvació i amb un entorn tan crispat que el president del club tarragoní va culpar directament els jugadors dels mals resultats de l’equip.