L’Ajuntament presenta un pressupost que «recupera la capacitat inversora»

Les apostes més importants seran l’adquisició de nous autobusos per valor de dos milions d’euros i l’ampliació del Fons Social Extraordinari a 105.000 euros

Per . Actualitzat el

El conseller d’Hisenda, Pau Pérez, resumeix el pressupost previst per enguany anunciant que «és l’any de les inversions». Segons Pérez, l’Ajuntament de Tarragona recuperarà l’any vinent la capacitat inversora. De fet, l’Ajuntament de Tarragona ja ha reduït el deute municipal al 104%, per la qual cosa li permet encetar el 2019 amb un Pla d’Inversions a 4 anys xifrat en 52 milions d’euros. «Tenim un ajuntament sanejat i amb un endeutament xifrat per sota del 110%, la qual cosa ens permet endeutar-nos i recuperar les inversions», afegeix. «Esperem que sigui un pressupost d’ampli consens», assegura Pau Pérez.

El pressupost serà de 157 milions d’euros, la qual cosa representa un increment de l’1,9 per cent que es dedicarà pràcticament en la seva totalitat a dotar de més recursos les àrees de serveis socials, ocupació, espais públics, educació, cultura i patrimoni, habitatge social, esports, turisme i el Pla de Biblioteques. «2019 destacarà per l’aposta decidida que fem en habitatge social de lloguer», remarca el conseller d’Hisenda.

El pressupost per l’any vinent experimenta un increment de la despesa ordinària d’un 1,9% respecte al pressupost de 2018. «El finançament dels ajuntaments condiciona tota la nostra activitat perquè els recursos són escassos i, més a més, continuem amb la contenció de la despesa. La diferència d’enguany la marca el Pla d’Inversions que encetem el 2019», remarca el conseller Pau Pérez.

És un pressupost pensat en la recuperació de la capacitat inversora i no està condicionada a la venda de patrimoni, excepte en la reforma de l’edifici municipal i un solar que cedirem al Servei Municipal de l’Habitatge per destinar-lo a la construcció d’habitatge social de lloguer. L’any passat es va elaborar un pressupost amb l’objectiu de reduir l’endeutament per sota del 110%. «Hem pogut recuperar l’impuls inversor que es traduirà en un pla d’inversions a 4 anys (2019-2022) en 52 milions d’euros destinats a Pla de Via Pública al centre de la ciutat i els barris, millora de les infraestructures de ciutat i polígons, al condicionament d’aules escolars, a l’adquisició d’habitatge social, a la millora de les instal·lacions esportives, a les colles castelleres i actuacions en el clavegueram», remarca el conseller d’Hisenda.

Aposta pels busos
Un dels capítols més destacats és la inversió en nous autobusos municipals. En concret, s’han adquirit tres autobusos articulats que estaran en funcionament el mes de febrer. El 2019 la inversió serà de 2 milions d’euros per comprar 8 vehicles més. «Durant els pròxims anys invertirem 1,5 milions d’anuals en més autobusos. Per tant, en el període 2019-2022 la inversió serà de 6,5 milions».

Increment del fons social
Per 2019 també està previst un increment en el Fons Social Extraordinari destinat a bonificar el rebut de l’aigua a persones en situació de precarietat econòmica. En concret s’incrementa la partida fins als 105.000 euros a bonificar el rebut de l’aigua a les persones amb precarietat econòmica.
A més a més, cal recordar es manté la Tarifa Social, creada l’any passat, i que és una mesura més per ajudar a les famílies en situació de vulnerabilitat i que consisteix a aplicar un preu més baix en els rebuts de l’aigua i el clavegueram.

«Endeutament» i «fum electoralista», segons l’oposició

 

La reacció dels grups a l’oposició de l’Ajuntament de Tarragona davant la presentació dels pressupostos no s’ha fet esperar. El candidat del PDeCAT a l’alcaldia de Tarragona, Dídac Nadal ha qualificat el pressupost de «penós, de propaganda electoral i que endeuta la ciutadania de Tarragona en més d’onze milions d’euros». Nadal denuncia que la totalitat de la inversió (17,2 milions d’euros) està «supeditada a préstecs bancaris (en un 65,7%) i a la venda de patrimoni (en un 34,24%)». «No hi ha ni un cèntim de les inversions per a la millora de la ciutat en despesa ordinària», ha assenyalat. «El senyor Ballesteros endeuta la ciutat per complir els compromisos que fa més de deu anys que té sobre la taula i que sabem que tornaran a quedar sense executar».

 

Segons la CUP, «estem a l’espera de reunir-nos amb responsable d’Hisenda el conseller Pau Pérez per tal d’aclarir el detall d’algunes partides les quals considera que «estan definides de forma força genèrica». La formació cupaire «tem» que la proposta podria estar «farcida de fum electoralista» segons la primera impressió que s’ha endut. D’altra banda, consideren que «és obvi que som davant d’una jugada de triler», en referència al fet que s’inclogui en els pressuposts de 2019 una partida que no es farà efectiva fins al 2020, com és el cas de la inversió de 2 milions i mig d’euros en el Banc d’Espanya. Els pressupostos municipals de 2019 han estat aprovats gràcies als vots favorables de les dues formacions de l’equip de govern, PSC i PP, amb el suport de Ciutadans. El suport del partit taronja es va escenificar la setmana passada amb una fotografia del seu portaveu, Rubén Viñuales, i l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

 

En un comunicat de premsa, Ciutadans va argumentar el seu suport als números de PSC i PP en el fet que s’ha acordat destinar una partida de 2 milions d’euros per a executar el pla de xoc als barris de la ciutat, una de les accions prioritàries per a la formació de Viñuales. En un altre comunicat, el primer tinent alcalde del PP, José Luis Martin, va congratular-se pel suport de Ciutadans per tirar endavant els pressupostos municipals de l’any vinent, si bé va matisar que «no existeix un pla de xoc de barris com alguns han etiquetat perquè, com en anys anteriors, les inversions en espais públics es divideixen en infraestructures de via pública, jardineria, parcs infantils i enllumenat, una suma total de dos milions d’euros, la mateixa quantitat pressupostada per invertir durant el 2018».