«Els avenços en el tractament de la sida han fet que es perdi la por a la malaltia»

Antonio Delegido, coordinador de la unitat de VIH de la Xarxa de Santa Tecla afirma que hi torna a haver un cert desconeixement de la infecció per VIH, sobretot entre la població més jove

Per . Actualitzat el

Fa unes dècades parlar de sida era sinònim d’una sentència de mort gairebé segura. Afortunadament, els avenços en la investigació han permès que tant el seu diagnòstic com el seu tractament hagin millorat extraordinàriament, fins al punt que s’ha arribat a un control tan alt de la malaltia que sembla que ja sigui una cosa del passat. Però res més lluny de la realitat. Per recordar que encara cal estar alerta, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Parlem amb el coordinador de la unitat de VIH de la Xarxa de Santa Tecla, el doctor Antonio Delegido, sobre el passat, present i futur d’aquesta malaltia que encara té una presència important en la nostra societat.

«En l’actualitat, hem arribat a un control tan alt de la malaltia que sembla que només parlem de sida el dia 1 de desembre, però de sida n’hi ha tot l’any», assegura el doctor Delegido, que recorda que «fins a final de la dècada dels 90 i inicis dels 2000, la mortalitat a causa de la sida era molt elevada. Sovint teníem pacients als quals vèiem a la consulta durant uns sis mesos i que després desenvolupaven alguna de les malalties associades que desgraciadament no podien superar. Fins que van començar a aparèixer una sèrie de fàrmacs que, per primera vegada, eren eficaços a l’hora d’aturar la multiplicació del virus en el cos. Això va servir per disminuir la mortalitat, però a costa d’uns efectes secundaris molt agressius que comprometien la qualitat de vida dels pacients».
Aquesta situació ha canviat radicalment i actualment se’ls proporcionen tractaments comodíssims, d’un comprimit o dos al dia, amb una tolerabilitat extraordinària que han millorat molt la seva qualitat de vida.

Pèrdua de por i desconeixement
Aquest avenç, a priori, tan positiu ha implicat també una pèrdua de por al contagi i una relaxació en les mesures de prevenció, amb les conseqüències negatives que aquest fet comporta. Tal com assegura l’especialista, «en els pitjors anys existien campanyes agressives que mantenien frescos en la ment els mecanismes per evitar el contagi, campanyes que actualment no es fan amb tanta intensitat. Això, unit a la bonança dels nous fàrmacs, ha fet que hi torni a haver un cert desconeixement, sobretot entre la població més jove, de la malaltia», assegura. «De fet, estem vivint una ratxa en què les malalties de transmissió sexual entre els joves i adolescents, com ara la sífilis, la gonorrea, etc., s’estan incrementant i això és perquè les relacions sexuals es realitzen sense preservatiu, cosa que pot provocar que, a curt termini, hi hagi un repunt de la infecció per sida».

Reptes de futur
Els grans reptes de futur en l’àmbit de la malaltia per VIH, segons l’especialista, són, d’una banda, conscienciar sobre la importància de l’ús del preservatiu «perquè se sap molt bé que l’única via de contacte són les relacions sexuals sense protecció», i, d’una altra, la detecció precoç de la infecció. «La detecció precoç és la pedra angular del nostre sistema sanitari pel que fa a la sida perquè permet tractar abans els pacients i evitar noves infeccions. Per assolir-la caldrà implementar estratègies comunitàries que permetin que tothom es faci la prova ràpida de la sida. Amb aquestes estratègies comunitàries, a més, s’evitarà l’estigmatització de certs col·lectius», afirma el doctor Delegido.
Paral·lelament a la implantació d’aquestes estratègies, actualment tothom que ho desitgi es pot realitzar la prova ràpida de la sida. Hi ha diferents mecanismes per fer-ho: bé anant a la farmàcia perquè li facin o comprar el kit per fer-la a casa o acudir al metge de capçalera o a les unitats de VIH. «Davant la inquietud que pugui existir la malaltia cal fer-se la prova», assegura el doctor Delegido.