Una jove jurista tarragonina guanya el Premio INAP 2018 per a tesis doctorals

Es tracta d’una convocatòria de l’Institut Nacional de l’Administració Pública a la qual poden optar treballs de tot l’estat espanyol i la resta de la Unió Europea

Per . Actualitzat el

Sílvia Carmona Garias, amb 28 anys, és graduada en Dret per la URV, on és professora associada del Departament de Dret Públic, i tècnica de l’àrea de Serveis Jurídics de la Xarxa de Santa Tecla. També és màster en  Estudis avançats en Administració i Dret públic, una formació que va finalitzar amb un treball que va ser la llavor de la seva  la tesi ‘Democracia y gobierno abierto: una nueva cultura administrativa’,  amb què ha guanyat el Premio INAP 2018 amb la màxima puntuació,  dotat amb 3.000 euros i la publicació de la seva obra.

«Ja quan estudiava em vaig inclinar cap al dret administratiu, perquè el veia com una opció de servei públic que m’atreia molt i no em costava gens aprendre’n els conceptes», explica la Sílvia Carmona, que entén l’administració pública com la porta d’entrada de la ciutadania per poder-se relacionar amb les institucions i amb els poders i, tal com defensa a la seva tesi, «per poder influir i decidir».

En aquest treball, l’advocada analitza la situació actual i els problemes, els canvis socials, el progrés de la tecnologia… que fan que la societat evolucioni i avanci i que també haurien de cristal·litzar en l’administració. «Però m’he adonat», afirma, «que l’administració en aquest sentit va molt endarrerida i que actualment es produeix un fet que no havia passat mai: que els ciutadans els ciutadans es consideren igual o més competents que els que estan en el poder. Això, afegit a la sensació generalitzada de corrupció que tenim avui en dia, fa que els ciutadans vulguin dir-hi la seva i influir. Però no tenim els mitjans».

La tesi analitza aquesta tendència, «que no es produeix només aquí sinó que passa a tot arreu» i compara l’experiència amb la d’altres països. «La iniciativa més potent en aquest sentit va ser la del Govern Obert impulsat per l’administració Obama, que es va anar replicant arreu, també a casa nostra, on s’ha plasmat en moltes experiències, algunes en l’àmbit local, altres autonòmic…», assegura Carmona, que afegeix que «el problema és que no hi ha una estratègia integral per fer-ho possible». Així, el treball proposa que aquesta estratègia integral esdevingui un principi per a totes les administracions i les institucions.

Aquest canvi de paradigma afectaria la percepció que la ciutadania té de l’administració. Com? Doncs, segons Carmona, ajudaria a la regeneració de la confiança que, tal com assegura, s’ha perdut en els serveis i els servidors públics, permetria recuperar la confiança i que fossin els mateixos ciutadans els que decidissin quins són els interessos generals mitjançant processos participatius.

«Es tracta d’un canvi de paradigma i, al mateix temps, d’un canvi cultural, que costarà però que aportaria molts beneficis».

A efectes pràctics, el treball Democracia y gobierno abierto: una nueva cultura administrativa proposa una sèrie de mesures integradores i transversals en l’àmbit administratiu que permetin convocar processos participatius amb garanties; en matèria política, que facin que els polítics millorin la seva comunicació amb les persones, en l’àmbit constitucional, mirar el tema del sufragi universal i aprofitar les noves tecnologies, etc.