Els metges de primària d’arreu de Catalunya reclamen recuperar-se de les retallades

El seguiment en les primeres jornades de vaga, segons el Sindicat Metges de Catalunya, es manté per sobre del 70% tant als centres l’ICS com a la sanitat concertada

Per . Actualitzat el

L’actualitat de la setmana pel que fa a l’àmbit de la salut està marcada pels cinc dies de vaga convocats pel Sindicat Metges de Catalunya (SMC) als centres d’atenció primària de l’ICS i als centres sanitaris concertats. La setmana de protesta va iniciar-se dilluns passat arreu de Catalunya i arriba aquest dimecres al seu equador sense que estigui clar si la vaga s’allargarà fins al divendres 30 de novembre, ja que les reunions entre el Sindicat de Metges de Catalunya i els representants de l’ICS són constants i no es descarta un punt d’acord que serveixi per desconvocar la vaga abans d’hora. Precisament en el moment de tancament d’aquesta edició se celebrava una nova reunió entre les dues parts.

Les dues primeres jornades  de vaga van passar sense massa incidències en els centres assistencials del país, ben coberts pels serveis mínims decretats, tot i que, segons el SMC, un 77% dels metges van secundar la segona jornada de vaga en els centres de primària de l’ICS arreu del país. A les comarques de Tarragona, segons el mateix sindicat, el seguiment durant la jornada de dimarts a la primària de l’ICS va ser del 83%, per sobre de la mitjana de la resta de províncies. El seguiment no va ser tan alt a la sanitat concertada (primària i hospitals) on la mitjana catalana va situar-se en el 70%, sent el seguiment d’un 71% als centres regits pel conveni SISCAT a la demarcació. En aquest sentit, hi pot tenir influència el fet que tot just la setmana passada les patronals dels hospitals concertats, els sindicats majoritaris i l’administració acordessin la renovació del conveni per als pròxims dos anys en unes condicions que, segons l’administració catalana, ajuda a restablir part de les condicions laborals perdudes pels professionals sanitaris durant els anys de retallades.
La vaga d’aquesta setmana és secundada per metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS)  per exigir millores assistencials i laborals al primer punt d’accés del sistema de salut. Entre les reclamacions hi ha la destinació de més pressupost de Salut a l’atenció primària, la incorporació de nous professionals al sistema, fixar un límit de 28 vistes diàries per facultatiu i la recuperació del poder adquisitiu perdut.
En l’àmbit de la sanitat concertada, estan convocats a fer vaga els metges dels hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental, gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES).