Ballesteros… fum, fum, fum

Per . Actualitzat el

Per ser honest, no sé com descriure la conferència de l’alcalde Ballesteros sobre l’estat de la ciutat. Ha parlat més del futur que del passat. Amb l’optimisme que el caracteritza, va desgranar les seves propostes en l’àmbit de la mobilitat per a Tarragona. L’escenari triat era, diguin el que diguin, el més adequat a un acte electoral. La posada en escena, també. La paraula Tarragona, una taula amb dos tamborets, una pantalla gegant i un monitor decorava l’enorme escenari de l’Auditori de la Diputació. Però si ens endinsem en el contingut de la conferència, ens adonem que l’alcalde fa un brindis al sol. Demana que li facin confiança i siguem positius quan, honestament, no hi ha motius per a fer-li cas. Només podem confiar quan algú intenta tirar endavant projectes amb cara i ulls, pensant en el benestar dels tarragonins i en el progrés de la ciutat i només es pot confiar quan hi ha fets que ho avalen. L’alcalde ha tret pit per exaltar l’èxit de projectes fracassats, inacabats o que no eren de competència municipal. No entenc com (encara) té forces per parlar d’uns Jocs Mediterranis que han estat de tot menys exitosos; de la Tabacalera, de la residencial de la Savinosa o de la passarel·la del Miracle. No entenc que digui que hi ha un projecte millor que Ikea sense ser capaç de concretar. Estic cansat que Ballesteros ens vengui fum i m’entristeix veure com hi ha qui encara se’l creu. Em preocupa que –una dècada després de ser alcalde– atribueixi culpes i reparteixi responsabilitats als governs de Joan Miquel Nadal. Independentment de ser o no bona persona, a l’alcalde Ballesteros li falta esma, energia, capacitat per innovar, imaginació, trepitjar els carrers, conèixer de prop la realitat. Ja no cola que, 10 anys després, digui que la culpa és del seu antecessor. He trobat a faltar un catàleg dels seus propis projectes (de preferència acabats i amb èxit). Ara, en plena precampanya electoral, ens vol vendre la moto dels busos gratuïts. Bé, gratuïtat a mitges. Per més que insisteixi es tracta d’una mesura electoralista (que, per cert, la pagarem tots). Vaig trobar a faltar alguna autocrítica i eufòria a l’hora de vendre projectes (de ciutat) creïbles. Curiosament, les àrees que han ocupat la major part del temps de la conferència estan tutelades pel PP. Això segurament va passar desapercebut, però és molt simptomàtic. Espero que algun dia ens vulgui parlar –sense populismes– de la degradació dels barris, de l’incivisme, de brutícia de la ciutat i de la (in)seguretat. Ballesteros és un bon jan, però un millor venedor de fum.