Alcaldes i parlamentaris del territori demanen més recursos econòmics per a l’atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

Diputats, diputades i representants parlamentaris del Camp de Tarragona de diferents formacions polítiques presentaran una proposta consensuada de resolució al Parlament de Catalunya perquè el govern de la Generalitat destini més finançament al servei d’atenció primària que la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla presta a les poblacions del Baix Penedès i el nord del Tarragonès en els pressupostos de 2019. Així ho ha explicat l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, després de la reunió mantinguda recentment entre els parlamentaris i la corporació municipal, representants del comitè d’empresa de l’entitat sociosanitària i de la plataforma d’afectats. La reclamació estarà consensuada per Ciutadans, Junts per Catalunya, ERC, PSC, Catalunya en Comú Podem i PP i s’afegeix d’aquesta manera al front comú promogut pels alcaldes del Pacte de Berà (Roda de Berà, Altafulla, el Vendrell, Creixell, Torredembarra, etc.), que ara fa unes setmanes van fer explícit el seu suport inequívoc als treballadors i treballadores de l’atenció primària la Xarxa de Santa Tecla davant l’infrafinançament que l’entitat pateix, tot i que dona cobertura sanitària pública a una de les zones amb més creixement demogràfic i amb més població estacional de Catalunya.

L’atenció primària del Tarragonès Nord i el Baix Penedès presenta una de les ràtios pressupostàries més baixes de tot Catalunya, fet que l’empresa ha comunicat a l’administració en reiterades ocasions i que, segons els treballadors i treballadores de la Xarxa de Santa Tecla, ha provocat un deteriorament progressiu de les seves condicions laborals. La destinació d’un finançament més adequat al pes demogràfic del territori permetria incrementar el nombre de professionals, recuperar el poder adquisitiu perdut per vuit anys de congelació pressupostària i disposar de més temps per atendre els pacients.

Aquestes són les principals reivindicacions d’un col·lectiu que va començar a mobilitzar-se l’estiu passat amb convocatòries a les portes dels diferents Centres d’Atenció Primària cada divendres a les 12 del migdia, tot convidant la ciutadania a sumar-s’hi. La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla dona cobertura als municipis de tot el Baix Penedès i el nord de la comarca del Tarragonès a través de la gestió de sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) amb un total 28 CAP i consultoris.