«Els municipis turístics hauríem de tenir un model de finançament adaptat a la nostra realitat demogràfica»

Salou, Torremolinos Lloret i Benidorm treballen plegats per convèncer l’Estat que necessiten un tracte especial com a grans motors turístics

Per . Actualitzat el

Pere Granados, alcalde de Salou, fa molt de temps que reclama un sistema de finançament «més just» per als municipis que han de fer front a un gran volum de població flotant. «A Salou dormen cada any més de 2 milions de turistes, però per a les administracions com la Generalitat i l’Estat som simplement un municipi de 26.000 habitants», lamenta Granados. L’alcalde insisteix que part de l’IVA generat per l’activitat turística del municipi «hauria de quedar-se a Salou per disposar dels recursos necessaris per garantir i millorar els serveis a la ciutadania i als visitants».

Segons dades de l’Idescat, Salou té una demografia mitjana de més de 52.000 habitants al llarg de l’any, però en realitat només té 26.000 persones censades que tributen al municipi. Aquest impacte de la població flotant és més extrem encara a l’estiu (juliol-setembre), quan la població supera la xifra de 86.000 habitants. «Les administracions supramunicipals haurien de tenir en compte la població flotant en els municipis turístics a l’hora de planificar beneficis econòmics. A Espanya som unes quantes poblacions, com ara Salou, Benidorm, Torremolinos o Lloret, que treballem en una aliança per fer entendre a l’Estat que necessitem un tracte especial si volem continuar com a destinacions turístiques de primer nivell internacional.  La gestió de l’IVA o la concessió de subvencions que ens ajudin a renovar els serveis és important». Granados recorda que la despesa que els turistes fan en el nostre municipi, a través de la compra de serveis i productes, «repercuteix directament en les empreses que els han produït i comercialitzat, no només en l’economia local de Salou. Per això considerem que seria just que disposem d’un finançament adaptat a la nostra realitat demogràfica. El que no podem permetre és que tot passi per apujar els impostos als residents del municipi, cosa que a Salou evitem any rere any prioritzant molt bé a què destinem les nostres partides pressupostàries».

Granados insisteix que Salou, amb més de dos milions de pernoctacions turístiques a l’any, «sosté un ús intensiu dels seus espais públics i dels seus serveis bàsics (neteja, seguretat, recollida i gestió de residus…) que va en benefici de tot el país. El manteniment de Salou com a punt d’atracció turística internacional no ho ha de pagar només el resident de Salou, sinó que cal trobar fórmules en què la Generalitat i l’Estat tinguin una major implicació i responsabilitat en la qualitat dels serveis que trobem en les poblacions turístiques».