La Nit del Turisme reivindica la qualitat, la innovació i l’especialització com a eines clau per mantenir la fortalesa del sector

Per . Actualitzat el

La Tàrraco Arena Plaça ha acollit, per primer cop, la Nit del Turisme de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre que organitza el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, un acte que ha aplegat el sector i en què s’ha destacat públicament la importància de la qualitat, la innovació i l’especialització com a factors clau en el creixement turístic, en la fidelització dels visitants i en el manteniment de la fortalesa del sector. Així ho ha afirmat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, en un acte amb la participació de la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, i del president del Patronat de Turisme de la Diputació, Martí Carnicer, amb l’assistència de representants d’institucions, entitats i empreses turístiques de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre.

 

“La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre són destinacions conegudes i reconegudes, solvents i consolidades. Sector públic i privat treballem plegats perquè sigui així”, ha indicat Josep Poblet, qui ha afegit que “la manera de treballar-hi ja incorpora –i encara ho ha de fer amb més intensitat en el futur– valors com la qualitat, la innovació i la competitivitat, factors que són clau per al futur”. De la seva part, Martí Carnicer ha titllat de positiu el darrer exercici: “La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre han estat, de nou, referent del turisme internacional i estatal, en el marc d’una tendència a l’alça en els darrers anys a les nostres destinacions”, ha indicat. L’acte l’ha clos la consellera Àngels Chacón, qui ha destacat la importància del turisme en l’economia de la demarcació de Tarragona i de les Terres de l’Ebre: «el sector n’és un dels pilars, gràcies a la seva qualitat, innovació, diversificació i solvència»

 

Dades de 2018

Durant aquesta 28a Nit del Turisme, s’han difós les darreres dades sobre ocupació i mercats emissors de què disposa el Patronat de Turisme. Així, segons dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre s’han assolit 21,1 milions de pernoctacions generades per 5,5 milions de turistes. Un volum de pernoctacions que representa un lleuger descens, del 3% global, respecte l’exercici anterior durant aquest mateix període. Amb tot, el nombre total de turistes ha millorat en relació a 2017, un any considerat històric pel volum de visitants rècord generat. I ha estat així, tant a la Costa Daurada –amb una variació a l’alça del 5,1% en el nombre de turistes– com a les Terres de l’Ebre, amb un increment del 4,4%.

Pel que fa a la procedència de turistes, creixen els britànics, que enguany globalment representen l’11,3% dels mercats emissors, només per darrere de França, amb un l’11,9%. En el cas de la Costa Daurada, tots dos mercats comparteixen la primera posició. També en milloren altres com Irlanda i Alemanya, i registra un increment molt lleuger el pes d’un mercat emissor destacat com Rússia, que suposa el 6,2% i se situa en tercera posició pel que fa al rànquing de països d’origen del turisme a casa nostra. La tendència a l’estabilitat dels mercats es demostra, també, en els casos de descens, poc significatius: els Països Baixos registren una davallada de només 3 dècimes i passen de representar el 6,2% durant l’any 2017, al 5,9% aquest 2018.

 

Aeroport i creuers

Per l’aeroport de Reus han passat 1.021.142 passatgers fins al mes d’octubre, un 1,5% més respecte al mateix període de l’any passat. Tot i que alguns operadors turístics com Thomas Cook i TUI han reduït la seva activitat, aquest creixement és gràcies a noves operatives com les d’easyJet, Brussels Airlines o Aurinko Estònia, i també a l’augment de l’activitat d’altres com Transavia, Coral Travel, Sunway Travel o Jet2.com. D’altra banda, la xifra de creuers ha augmentat d’un 54%, i la de creueristes s’ha situat en els 98.126, un 91% més que l’any anterior.

 

 

 

Els premiats d’aquesta 28a edició

Pel que fa als guardonats d’enguany a la Nit del Turisme de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre, el Patronat de Turisme de la Diputació ha lliurat el Premi Costa Daurada a la companyia aèria britànica Jet2.com, per la trajectòria de la companyia a la demarcació, i en especial a l’aeroport de Reus. Actualment, és la 4a companyia aèria més gran del Regne Unit. A l’aeroport de Reus, va iniciar les seves operacions amb vols xàrter l’any 2008, i dos anys després va iniciar-hi els vols regulars. Del 2011 al 2018 ha passat d’operar d’una a nou rutes.

 

Els Premis Jordi Cartanyà han anat a mans de tres iniciatives de promoció turística, respectivament. D’una banda, i en la categoria de litoral, a Bulat Improve Goals SL per la plataforma de comunicació ‘I Costa Daurada i Terres de l’Ebre’, que combina tres mitjans de comunicació de forma creativa: revista, amb una periodicitat anual i en cinc idiomes; ràdio, a través d’una emissió setmanal d’un programa sobre turisme, i internet, que permet la lectura de la revista en format digital i conté una agenda amb esdeveniments i experiències de lleure i cultura. Un altre premi, en la mateixa categoria, ha estat per al Patronat Municipal de Turisme de Cambrils per la campanya de màrqueting ‘Envia una postal i comparteix Cambrils amb els teus’. L’acció es presenta amb tres postals de tres temàtiques diferents, que s’ofereixen gratuïtament als usuaris de l’oficina de turisme perquè les enviïn també de franc a través d’una bústia del Patronat.

 

I quant a la categoria d’interior, s’ha guardonat l’Ajuntament de Figuerola del Camp per difondre i revitalitzar el patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic del municipi a través de la ruta literària autoguiada ‘Postals poètiques de Figuerola del Camp’. L’itinerari, que té com a fil conductor els poemes de Josep M. Colet i Giralt, està senyalitzat amb plaques que inclouen la identificació, datació i breu descripció del bé patrimonial, la numeració que correspon a l’espai dins el recorregut i un codi QR per descarregar la informació i els poemes.