«Ser família acollidora és el millor que he fet a la meva vida»

Escoltem el testimoni de la Conchi, que va iniciar una acollida permanent fa set anys a través del CAF de la Casa Sant Josep per a la Infància

Per . Actualitzat el

Malauradament, en més casos dels que imaginem hi ha infants que han de ser separats, temporalment, de les seves famílies biològiques. La Casa Sant Josep s’encarrega de valorar les famílies que s’ofereixen per tenir cura d’aquests infants durant aquests períodes de temps i  proporcionar-los un entorn protector. Aquest acolliment pot ser temporal o permanent (fins que l’infant faci 18 anys). Algunes vegades, un acolliment pot començar de forma temporal i acabar sent permanent. És el cas de la noia de 14 anys que la Conchi va acollir ja fa set anys.

«Ho vaig decidir el 2009 quan vaig fer un voluntariat a l’Àfrica», explica la Conchi, membre d’una família monoparental de Tarragona que admet que, quan la nena va arribar a casa, «els primers mesos van ser una mica complicats per a les dues, però ella ho ha posat molt fàcil i està molt adaptada, i l’equip de la Casa Sant Josep sempre ens ajuda».

La pedagoga Adela Anglès, membre del Centre d’Acolliments Familiars (CAF) de la Casa Sant Josep per a la Infància de la Xarxa de Santa Tecla, admet que cal un elevat grau de compromís per fer un acolliment permanent. A banda, l’Adela destaca el rol de la família d’origen. «En aquest cas, la família d’origen ha anat acceptant cada vegada més el fet de no poder criar la seva filla i que fos criada en una altra família, però amb l’oportunitat de no trencar la relació i d’anar-la veient de tant en tant». Aquest és, doncs, un exemple d’escenari propici perquè la pedagoga recorda que en la majoria de casos la rebuda de l’acolliment per part de les famílies d’origen no és bona: «és molt difícil que uns pares o uns familiars acceptin que ells no estan en capacitat de cuidar els seus». Per aquest motiu, existeix un procés que implica «prendre consciència de les seves dificultats i que aquestes dificultats persisteixen, però que també poden gaudir d’aquesta nena a través de visites, en aquest cas mensuals».

«Fa tres anys que conec la mare i jo la noto molt agraïda», diu la Conchi. «El dia que la vaig conèixer davant de la nena, va ser molt emocionant. La noia necessitava que les dues mares tinguéssim un vincle i, des de llavors, jo i l’equip que ens acompanya l’hem notat molt més relaxada».

«Fins als set anys va viure una situació molt inestable», comenta l’Adela; «va estar uns anys amb la família d’origen i va passar per dos centres fins que es va fer la proposta d’acolliment. Ara ja podem dir que gairebé la meitat de la seva vida l’ha viscut en una situació estable, amb una persona que l’acompanya…».

«És el millor que he fet en aquesta vida», diu sense dubtar la Conchi.

Per tal que es doni un cas d’èxit com el que acabem de descriure és indispensable que hi hagi famílies acollidores. «Sempre en fan falta», admet la pedagoga de la Casa Sant Josep. «Pot ser una persona sola, pot ser una família reconstituïda, amb fills, sense fills… No tenim un perfil ideal de família. Nosaltres busquem persones que tinguin ganes de comprometre’s, que entenguin el sistema de protecció en el qual estem i que puguin oferir aquest espai reparador als infants que ho necessiten».

Hi estic interessat. Què faig?

Els interessats a informar-se sobre el programa de famílies acollidores poden telefonar a la Casa Sant Josep (977 241 519) per participar en una sessió informativa grupal on s’explica tot el procés i totes les tipologies d’acolliment. «A partir d’aquí han de prendre la decisió i saber si és el moment de tirar endavant un procés de valoració o no», explica l’Adela.

Si la resposta és afirmativa, la família haurà de presentar la documentació que demana l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) per tal que el centre pugui fer-ne una valoració. En el cas que la família sigui idònia, passarà a formar part d’una borsa de famílies d’espera.

Pel que fa a l’idoneïtat de les famílies d’acolliment, l’Adela recorda que de vegades simplement no és el moment adequat i que cada família ha de trobar el seu moment. «De vegades tenen nens molt petits encara, o no estan bé de salut…».

Les famílies que formin part de la borsa d’espera seran escollides, no per ordre de llista d’espera, sinó en funció de les necessitats que requereix l’infant en cada cas.

A hores d’ara, unes setanta famílies estan en totes les tipologies d’acolliment que ofereix el CAF de la Casa Sant Josep, però recorden que sempre se’n necessiten més.