Els veïns d’Altafulla i Banyeres, els que declaren més ingressos al Tarragonès i al Baix Penedès

Segons dades de l’IRPF, la mitjana per declarant al Camp de Tarragona és de 21.482€ a l’any

Per . Actualitzat el

Digue’m on vius i et diré quants diners guanyes a l’any. Si bé aquesta afirmació no és aplicable cas per cas, sí que és cert que l’estadística mostra una important diferència entre l’IRPF declarat pels veïns i veïnes del territori tot depenent del seu lloc de residència. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) a partir de les dades facilitades per Hisenda corresponents a l’exercici fiscal de 2016, els contribuents censats a Altafulla i Banyeres del Penedès són els que més ingressos anuals tenen de mitjana a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès, respectivament.  Els altafullencs declaren uns ingressos de més de 27.000 euros anuals, per sobre dels seus veïns d’altres municipis de la comarca. Per la seva banda, els banyerencs, amb uns ingressos declarats de més de 20.700 euros anuals de mitjana, són els més «rics» de la comarca del Baix Penedès.

La mitjana al conjunt de l’àmbit del Camp de Tarragona és de 21.482 €, per sota de la mitjana catalana (23.074 €) i lluny dels 24.564 € de mitjana de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.  Malgrat això, els habitants de les comarques de Tarragona declaren ingressos més alts que els de Girona, Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu i Aran. La zona més pobra de Catalunya són una vegada més les Terres de l’Ebre, on la mitjana declarada en l’IRPF de 2016 va ser de 16.641€.

Pel que fa a comarques, la mitjana de l’IRPF declarat pels residents al Tarragonès és de  22.528 €, mentre que al Baix Penedès és de 19.325 €. A la capital tarragonina la mitjana és de 24.319 €, mentre que a la població del Vendrell, capital del Baix Penedès, els ingressos mitjans per declarant són de 19.571 €. Si analitzem tota la demarcació de Tarragona, Castellvell i Amolster (Baix Camp) presenten de mitjana declaracions de renda més altes que Altafulla. Les dues són poblacions petites de menys de 3.000 habitants caracteritzades per un urbanisme d’habitatges unifamiliars.

Més informació a idescat.cat.

FÈLIX ALONSO – ALCALDE D’ALTAFULLA

«El més important és aprofitar aquesta riquesa perquè ningú del municipi es quedi a la cuneta»

Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla, té clar que «per a un poble és bo tenir una població que es guanya bé la vida. El més important per a l’administració local és aprofitar aquesta riquesa per dotar el municipi de serveis que redueixin els desequilibris socials». Segons el batlle, «la nostra obligació és fer que Altafulla sigui una població còmoda per als que guanyen diners, però també per a aquelles famílies que no tenen les mateixes possibilitats econòmiques. És important redistribuir bé la riquesa recollida a través dels impostos perquè ningú no es quedi a la cuneta ni es vegi obligat a deixar Altafulla perquè s’hagi convertit en una població cara», apunta l’alcalde.

En aquest sentit, Altafulla fa anys que treballa per oferir els màxims serveis a la seva ciutadania. «Tenim dues escoles, escola bressol per a totes les famílies amb nens petits, un institut, cuidem els nostres avis, tenim transport adaptat i unes bones comunicacions per carretera i ferrocarril», apunta Alonso. «La majoria de gent que resideix a Altafulla treballa a Tarragona i a Barcelona en feines importants i ben remunerades que generen riquesa en l’àmbit local. La redistribució d’aquests impostos  ens han ajudat a fer front a la crisi i hem pogut avançar cap a un municipi que presta serveis de primera qualitat a tothom, tant a les famílies benestants com a les que viuen amb ingressos modestos. I aquest és el camí dels pròxims anys. No volem que cap veí quedi exclòs de l’estil de vida que ofereix la nostra població per motius econòmics». Per tal d’evitar l’encariment progressiu de l’habitatge en una població cada vegada més atractiva, l’alcalde aposta per «potenciar l’habitatge social integrat a les zones emblemàtiques d’Altafulla, tal com sempre hem fet».