El Dia Mundial de la Diabetis 2018 se centra en el paper de la família

Per . Actualitzat el

Quan a una persona se li diagnostica diabetis, el seu mode de vida canvia substancialment, ja que, a banda de la medicació i els controls corresponents, ha d’incorporar nous hàbits relacionats amb l’alimentació, l’activitat física, etc., que també són molt importants. Si per afrontar aquesta nova realitat compta amb la complicitat del seu entorn més proper, segurament tot serà més fàcil.

El dia 14 de novembre se celebra arreu del món el Dia Mundial de la Diabetis, que cada any posa el focus d’atenció en diferents aspectes relacionats amb la malaltia. Així, en anys anteriors s’ha centrat, per exemple, en la prediabetis, en la vida saludable, en la cura del peu, en les dones, en les persones més desfavorides, en la prevenció, etc. En aquesta ocasió, s’ha optat per un objectiu bianual centrat en la diabetis i la família, per conscienciar sobre el paper que té l’entorn més proper de la persona diagnosticada, tant en edat infantil com adulta. «No hi ha dubte que els adults,  pares, mares, avis… tenen un paper fonamental en la vida d’un infant afectat per la diabetis, però en el cas dels adults també és molt important, ja que si a l’hora de menjar o de fer activitat física tens algú que t’ajuda i t’acompanya – parella, fills…– serà menys difícil que deixis de tenir aquests bons hàbits», explica Olga Gómez, infermera de referència en diabetis de la Xarxa Sanitària de Santa Tecla.

Actualment, prop de 600.000 persones a Catalunya són diabètiques, i la xifra tendeix a augmentar. Cal recordar que aquesta és una de les principals causes de malaltia cardíaca, accident cardiovascular, ceguesa, insuficiència renal i amputació d’extremitats inferiors, entre altres.