«Preparant medicació: no molesteu!»

La Xarxa de Santa Tecla posa en marxa una prova pilot per evitar interrupcions en la preparació de medicaments

Per . Actualitzat el

Els estudis científics han evidenciat que els Errors de Medicació (EM) són el tipus d’Esdeveniment Advers (EA) que es produeix amb més freqüència en l’entorn hospitalari. Les xifres diuen que, durant el seu ingrés, un 9,3% dels pacients presenten algun EA i que, de tots aquests errors, el percentatge més alt, amb un 37,4%, està relacionat amb l’administració de la medicació del pacient.

Les dues grans mesures recomanades per disminuir els EA relacionats amb l’administració de medicació són, per una banda, reduir el nombre de professionals d’infermeria que intervenen en el procés de preparació i administració d’un medicament («qui prepara administra»), i, per una altra, reduir al màxim el temps entre la preparació i l’administració d’un medicament («a peu de llit»). Treballar aplicant aquestes mesures requereix la preparació de la medicació al passadís de la unitat d’hospitalització, just abans d’entrar a l’habitació i administrar-la, per la qual cosa és fàcil patir interrupcions per part dels pacients, familiars o bé per part del mateix personal sanitari i, segons els estudis, el 87% de les interrupcions que es produeixen no estan relacionades amb la mediació.

Prova pilot

Aquestes interrupcions durant el procés de medicació augmenten el risc d’EA, per aquest motiu, des del grup d’Infermeria Ús segur del Medicament –integrat per Marta Bravo, África Fortes, Mar Espinosa, Regina Setien, Mar Ocaña, Montse Anglès, Alba Rullo i Meritxell Benaiges (a la foto)–, s’ha posat en marxa una prova pilot del projecte: «Per una Medicació Segura: Minimitzar Interrupcions», que es du a  terme a la cinquena planta de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

En aquesta prova pilot, el personal d’infermeria porta una armilla, com a distintiu que alerta usuaris i altres professionals que s’està realitzant una situació de risc, preparació i administració de medicació, amb l’objectiu de minimitzar les interrupcions. A finals d’any es realitzarà una valoració de la prova pilot i, si és positiva, es posarà en marxa en les altres dues unitats d’hospitalització.

Aquest projecte s’emmarca dins del protocol de Seguretat de Pacients, que inclou altres iniciatives com ara l’ús de polseres identificatives o la identificació de pacients amb risc de caiguda, entre molts altres.