Octubre del 2018: el mes amb més pluja dels últims 24 anys

L’estació meteorològica del Complex Educatiu de Tarragona ha estat la tercera de Catalunya que més aigua ha recollit

Per . Actualitzat el

Xifres de rècord durant aquest mes d’octubre a Tarragona. La tardor ha començat passada per aigua arreu del país amb fins a sis episodis de tempestes. L’estació meteorològica ubicada al Complex Educatiu de Tarragona ha estat el tercer punt de Catalunya amb major índex de pluja acumulada del territori durant el passat mes, amb 386,5 mm. Les intenses pluges dels dies 9 i 10 d’octubre en són les causes principals, ja que l’estació automàtica de Tarragona – Complex Educatiu va esdevenir la màxima receptora d’aigua del país i va recollir 187,9 mm.

Dels diversos aiguats que s’han produït aquest passat mes d’octubre, cal destacar el dels primers dies (9 i 10) pel que fa a incidència a les nostres comarques. En la franja més intensa es van recollir 131,2 mm en 10 hores, amb un màxim de 38,8 mm en 30 minuts i 2,4 mm en 1 minut. Com a precedent més recent al Complex Educatiu ens hem de remuntar al 16 i 17 de novembre de 2013 quan aquesta estació va recollir 151,4 mm en 2 dies.

El passat 9 i 10 d’octubre va registrar pluges intenses i abundants a diversos sectors del Camp de Tarragona. En són exemples els 132,8 mm a Vinyols i els Arcs (el Baix Camp); i els 116,2 mm a Constantí, les precipitacions més importats del país per darrere de la del Complex Educatiu esmentada anteriorment.

Les restes de l’huracà Leslie
Durant les primeres hores del cap de setmana va arribar a la península Ibèrica l’huracà Leslie, que el dia 13 va tocar terra a Portugal ja en forma de tempesta posttropical. Quan va arribar a la Mediterrània, el mar encara càlid va facilitar la formació de tempestes, que la circulació de sud i sud-est enviava directament sobre el Principat.

L’episodi de precipitació va ser un dels més generals i abundants dels últims anys. Gairebé una cinquena part de les estacions de la XEMA (36 de 183 estacions) van arribar a mesurar més de 20 mm en 30 minuts, superant així el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de pluja. També en 30 minuts destaquen molt especialment els 41,3 mm mesurats al Montmell (Baix Penedès) i els 40,0 mm a Tarragona – Complex Educatiu, que són registres torrencials.

Amb aquestes precipitacions i les dels dies 18 i 19, del 26 al 29 i 30 i 31, al conjunt de Catalunya, feia 24 anys que no es produïa un mes tan plujós. En alguns punts la precipitació ha estat el triple o el quàdruple de la mitjana climàtica del mes d’octubre. Fins i tot, a finals de mes s’ha acumulat fins a mig metre de neu a cotes altes del Prepirineu.