Més d’un centenar de persones visiten la maqueta del Francolí en la seva inauguració

En total s’han reproduït 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge en una escala 1:20.000

Per . Actualitzat el

La maqueta de la conca hídrica del riu Francolí ja és una realitat. Un any després de posar en marxa el projecte, el passat dissabte es va inaugurar amb l’assistència d’un centenar de persones que van visitar l’Escola de Natura Francolí. Es tracta d’una iniciativa conjunta de Mare Terra Fundació Mediterrània i Dow Chemical Ibérica (empresa que ha finançat la seva construcció).

La inauguració es va fer coincidir amb una acció de neteja del Francolí organitzada per Dow i que ha tingut l’Escola de Natura com a base d’operacions. Al voltant de 150 voluntaris van prendre part en aquest dia de neteja, en què es van arreplegar més de 400 kg de deixalles i que precisament ha començat amb una visita a la maqueta, de manera que els participants han pogut conèixer el terreny abans de trepitjar-lo.

El president de Mediterrània, Ángel Juárez, ha assegurat que «la maqueta marcarà un abans i un després en la divulgació sobre el Francolí. Estem convençuts que serà una eina indispensable de la qual es beneficiaran molts estudiants, que, al cap i a la fi, és el més important».

Elies Torres (responsable de la popular reproducció de la Tarraco romana) és el creador de la maqueta del Francolí. La seva grandària és de sis metres quadrats, representa tota la conca del riu i inclou els ecosistemes i pobles que l’acompanyen en el seu camí. En total s’han reproduït 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge en una escala 1:20.000. Per construir-la s’ha fet servir fusta, suro, guix plàstic, poliestirè i un material especial per protegir-la de possibles desperfectes. La conca del riu està marcada amb una línia gruixuda de color vermell perquè es pugui reconèixer a primera vista. També es poden observar totes les infraestructures del territori, el litoral des de Torredembarra fins a Miami Platja, indrets com la Catedral de Tarragona, el Monestir de Poblet, Port Aventura, el Port de Tarragona, els polígons químics, etc.