Tarragona exemplifica les bondats de la col·laboració entre hospitals

L’Hospital Joan XXIII i de Santa Tecla treballen plegats per millorar l’atenció a les pacients tarragonines amb càncer ginecològic

Per . Actualitzat el

Des de fa anys es parla  de la col·laboració entre proveïdors sanitaris com una estratègia necessària per millorar l’atenció a la població. Un dels exemples més reeixits d’aquest treball conjunt entre diferents centres sanitaris és la Unitat de Cirurgia Oncològica Ginecològica, formada per professionals de l’Hospital Universitari Joan XXIII i de l’Hospital de Sant Pau i  Santa Tecla, que va començar a funcionar l’any 2015. Durant aquests anys han treballat conjuntament per oferir una atenció especialitzada a dones afectades de càncer ginecològic al territori –concretament de càncer d’endometri, d’ovari, de coll d’úter i de vulva, però no de mama que, per les seves característiques, ja disposa d’una unitat pròpia a cada centre–. La seva acció ha reduït significativament la necessitat de derivació de les pacients a Barcelona, amb els beneficis que això comporta, tant per a elles com per a la seva família i també per al sistema sanitari. Recentment, aquesta iniciativa, pionera a Catalunya en el seu àmbit, ha rebut el I Premi Rafael Battestini en la categoria d’atenció especialitzada, que li reconeix la seva aportació a la millora assistencial amb resultats contrastats.  Parlem amb la doctora Míriam de la Flor, cap de ginecologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, i el doctor Jordi Sentís, cap de ginecologia de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, sobre les bondats d’aquesta col·laboració estratègica que tants bons resultats està donant.

Segons la Dra. De la Flor, les principals beneficiàries d’aquesta col·laboració són les pacients: «com que es pot atendre un nombre més alt de casos, els professionals podem adquirir cada cop més expertesa i més experiència, cosa que millora l’atenció i, de retruc, també fa que no sigui necessària la derivació fora del territori –a l’Hospital de Bellvitge, de Barcelona–», assegura. «Per separat, cap dels dos centres ateníem un nombre prou elevat de pacients que ens permetés disposar d’un equip suficient de professionals per oferir el tractament i l’atenció requerits, i per això era necessària la derivació. Ara, amb la unió d’esforços, podem atendre cada cop més pacients i disposar d’un equip suficientment ampli per fer-ho», conclou la ginecòloga.

Un equip multidisciplinari…
Actualment,  la unitat està integrada per sis ginecòlegs (vegeu fotografia) que operen tots els casos de càncer ginecològic de Tarragona. Però no estan sols. «L’abordatge d’aquest tipus de càncer requereix la participació de molts altres professionals, concretament de les àrees de Cirurgia, Urologia, Radiologia, Oncologia, Anatomia patològica, Radioteràpia, Medicina nuclear i Infermeria», assegura el doctor Sentís. «Tots plegats hem establert uns protocols d’actuació que tenen com a consigna principal que les pacients han de romandre al seu centre de referència, igual que els comitès oncològics ginecològics de cada centre. Som nosaltres, els ginecòlegs, els que ens desplacem tant per operar com per participar en els comitès i prendre les decisions de manera conjunta». Aquesta manera de treballar permet que cada centre disposi d’un equip expert que treballa amb els mateixos paràmetres i protocols i «es genera una uniformitat en tots els aspectes  –la tècnica, el material…– i molta més comoditat, cosa que garanteix una atenció òptima en tots els casos», explica el doctor Sentís.

…i compromès
L’increment exponencial del nombre de pacients al llarg d’aquests quatre anys –67 l’any 2015; 80 l’any 2016; 95 el 2017; i una  xifra similar el 2018– és una mostra que aquesta col·laboració ha donat els fruits esperats. «Això és així perquè ens trobem a gust treballant junts i sabem que aquesta col·laboració és necessària i positiva per a tots. El compromís adquirit és total, ja que aquesta ha estat una iniciativa que ha sorgit dels mateixos professionals, de manera que  estem convençuts de les seves bondats», conclou la Dra. De la Flor.

Més enllà de l’atenció
El treball diari amb les pacients no exclou la inquietud per estar al dia de les noves tècniques i incorporar-les: «estem treballant per incloure el tractament amb gangli sentinella en alguns tipus de càncer, i també hem incorporat ja la cirurgia robòtica», explica el Dr. Sentís.

També s’aposta per la investigació: «l’experiència de tres anys ja ens permet fer algunes aportacions científiques en congressos mèdics», assegura la Dra. De la Flor algunes  per la investigació –des de la unitat es presenten periòdicament aportacions científiques en diferents congressos mèdics–, o la formació…

Com a conclusió, es pot afirmar, doncs, que els principals objectius de la unitat, la recerca de l’expertesa i una atenció integral a les pacients del territori, evitant els desplaçaments a Barcelona, s’estan assolint amb escreix.