Menjadors educatius contra l’exclusió social

Per . Actualitzat el

Un curs més s’ha posat en marxa el servei de menjadors educatius contra l’exclusió social de 1r i 2n d’ESO dels instituts del Vendrell. Aquest servei es va iniciar el curs 2015-2016 com una prova pilot amb una vintena d’alumnes de 1r d’ESO que gaudien d’un àpat i d’un acompanyament educatiu en instal·lacions de l’institut Baix Penedès. Al curs 2016-2017 també es va obrir un nou grup a l’institut Mediterrània i, actualment hi ha 40 alumnes de 1r i 2n d’ESO repartits entre aquests dos centres educatius.

Es tracta de nois i noies amb risc d’exclusió que, en acabar l’educació primària, es veuen mancats de la beca de menjador que disposaven i que són derivats pels Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell. Després de la prova pilot, aquest servei s’ha seguit oferint amb un treball transversal de les regidories de Serveis Socials i d’Educació. Els àpats els elabora l’Escola d’Hostaleria i Turisme de la Fundació Santa Teresa, que són traslladats per la Creu Roja als menjadors, i els monitors i monitores que fan l’acompanyament són de La Ballaruga. El cost d’aquest servei és de 46.000 euros.

Els menjadors educatius, a part de garantir un àpat, també combinen processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. El funcionament és el següent: quan finalitza l’horari escolar, els alumnes es traslladen a la cantina de l’institut Baix Penedès i al menjador de l’institut Mediterrània, on dinen. Després de l’àpat, s’organitzen per recollir i netejar els estris i l’espai utilitzats, gaudeixen d’una estona d’esbarjo i, finalment, reben suport educatiu i un aprenentatge amb l’objectiu de poder-lo aplicar a un servei a la comunitat. Aquest menjador educatiu cobreix l’horari de 3 a 5 de la tarda i la quarantena d’alumnes estan acompanyats en tot moment per monitors i monitores.