Comença la campanya de la grip amb una previsió de 118.000 dosis al territori

L’Agència Catalana de la Salut posa l’èmfasi en la vacunació del personal sanitari per evitar contagis als pacients i no deixar desatesos els serveis bàsics

Per . Actualitzat el

Amb l’arribada de la tardor comença la campanya de vacunació de la grip per als quatre grups de risc (majors de 60 anys, malalts crònics, embarassades i personal sanitari). Enguany, des de l’Agència Catalana de la Salut es posa un especial èmfasi a conscienciar aquest darrer grup de la necessitat de vacunar-se. La taxa de vacunació d’aquest col·lectiu, que inclou tots els treballadors dels centres de salut, és del 23% a Catalunya. Una xifra molt inferior al 75% que recomana l’Organització Mundial de la Salut. La importància de tenir els professionals sanitaris ben protegits és doble: per una banda, es vol evitar que estiguin malalts durant l’època d’epidèmia de grip, quan el volum de feina és molt elevat i, per l’altra, reduir el risc de contagi als usuaris dels centres de salut. «Això és important perquè la persona que té la grip ja és contagiosa el dia abans de tenir símptomes i fins a cinc dies després», explica Conrad Casas, subdirector regional de l’Agència de Salut Pública a Tarragona.

Casas espera que enguany la taxa de vacunació entre els col·lectiu sanitari s’incrementi fins al 40%. Per tal d’aconseguir-ho, s’ha fet difusió als mitjans i també s’ha adreçat una carta als centres sanitaris demanant que tinguin un rol actiu en la vacunació. Com a exemple, des de l’Institut Català de la Salut (ICS) es farà una jornada el dia 7 de novembre per promoure una vacunació massiva entre els seus professionals. Un altre proveïdor sanitari i social, com la Xarxa de Santa Tecla, ha enviat una circular interna als seus treballadors instant-los a vacunar-se i facilitant-los la inoculació en els seus mateixos llocs de treball.

Fer èmfasi en un col·lectiu no és una mesura nova. La passada campanya es va treballar per millorar la taxa de cobertura entre les embarassades i es va passar del 5% al 23% de dones en estat vacunades de grip.

Pel que fa a la resta de grups de risc, Casas recorda que no només els malalts crònics amb patologies respiratòries s’han de vacunar de la grip i recomana fer cas al metge de capçalera. També els majors de 60 anys haurien de vacunar-se per evitar complicacions en cas de contagi.

En total, el departament de Salut ha adquirit 1,2 milions de dosis de la vacuna per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris. Es preveu que al Camp de Tarragona se’n subministrin unes 118.000, incrementant així el nombre de vacunats de l’any passat que va rondar els 109.000.

Tal com recorda Belén Vargas, cap d’infermeria del CAP Llevant de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, «es recomana vacunar-se entre els mesos d’octubre i desembre. Cal recordar que cada any el virus de la grip canvia i que, per tant, cal tornar-se a vacunar de nou tot i haver-ho fet l’any passat».

A causa d’aquestes mutacions, és difícil preveure la incidència de la grip. En aquest sentit, Casas explica que «si les soques del virus de la grip que circulen són les mateixes que les que hi ha hagut a l’hemisferi sud, la grip tindrà una incidència moderada». Amb tot apunta que és imprevisible i que s’haurà d’anar veient setmana a setmana.

La vacuna no garanteix al 100% evitar el contagi però redueix molt les possibilitats i, en cas de contagi, redueix el risc de complicacions. Per aquests motius és molt recomanada per les autoritats sanitàries per mantenir la grip a ratlla. «Vacunar és protegir i la vacuna és, de moment, la millor eina que tenim per prevenir la grip, i sobretot les seves complicacions i la mortalitat associada que comporta en diferents grups de població», recorda Casas.