L’Hospital de Santa Tecla, entre les vuit fundacions catalanes amb més de 500 anys d’història

La Coordinadora Catalana de Fundacions reconeix la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla per la seva trajectòria de servei altruista i continuat a la població de les comarques de Tarragona

Per . Actualitzat el

La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, hereva de l’antic Hospital de la Seu de Tarragona del segle XII, és la fundació més antiga de la demarcació de Tarragona i una de les 8 fundacions catalanes amb més de 500 anys d’història que en l’actualitat continuen prestant servei a la ciutadania. La institució tarragonina va ser una de les homenatjades dilluns passat en l’acte del 40è aniversari de la Coordinadora Catalana de Fundacions, organització que va voler reconèixer la tasca altruistas i continuada en el temps que les fundacions històriques del país duen a terme des de la seva creació en temps de l’Edat Mitjana, en un contexte de pobressa generalitzada i insalubritat, per tal d’atendre la població desvalguda.

El doctor Joan Maria Adserà, president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, en el moment de recollir el guardó de mans de Pere A. Fàbregas, president de la CFF, i d’Ester Capella, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

 

La Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), que aglutina 570 de les més de 2.500 fundacions que existeixen actualment a Catalunya, ha volgut amb motiu del seu 40à aniversari retre homenatge a les vuit fundacions que porten més de 500 anys prestant un servei altruista a la societat catalana. Entre elles una única fundació de les comarques tarragonines, la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, que presta desde fa segles servei sanitari i social de manera ininterrompuda a la població de les comarques de Tarragona.
La de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla forma part així d’un selecte grup de fundacions que, segons el president de la CFF, Pere A. Fàbregas,  «són institucions socials que han evolucionat amb el pas del temps quant a població beneficiària, objectius i models de gestió, ja que han esdevingut complexos hospitalaris o sociosanitaris amb equipaments d’última generació que els han convertit en centres de referència arreu del país». Aquest és el cas de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, els valors de la qual són la base de l’actual Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, institució que en ple segle XXI té cura de les necessitats sanitàries i socials de les persones del territori a través de més de 40 centres repartits pel Tarragonès i el Baix Penedès.
Sota el lema ‘Les Fundacions ho fem possible’, Fàbregas va recordar que durant l’acte que les fundacions són entitats sense ànim de lucre, creades amb la finalitat de prestar un servei a la societat i que estan sotmeses al règim de transparència i bon govern segons la legislació més recent.

 

HOMENATGE A LES 8 FUNDACIONS MÉS HISTÒRIQUES DE CATALUNYA En un acte celebrat al CaixaFòrum de Barcelona amb motiu del 40à aniversari de la Coordinadora Catalana de Fundacions, l’entitat ha homenatjat a la Fundació Hospital de Sant Celoni, creada el 1170, la Fundació Sant Andreu Salut de Manresa (1260), la Fundació Salut Empordà (Figueres, 1313), la Fundació Hospital Sant Joan Baptista (Sitges, 1324), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (1328), Fundació Residencia Santa Susanna (Caldes de Montbui, 1386), Fundación Privada Hospital Sant Pau (Barcelona, 1401) i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Tarragona).

 

A Catalunya hi ha unes 2.500 fundacions que donen feina a més de 80.000 treballadors en sectors com sanitat, serveis socials, educació, cultura, esport, cooperació, recerca o medi ambient

Un model vigent
Actualment a Catalunya hi ha més de 2.500 fundacions segons el darrer cens depenent del Departament de Justícia, una xifra que s’ha duplicat en els darrers 20 anys. Segons la CFF, aquestes fundacions «despleguen una gran vitalitat i s’ocupen de donar resposta a les demandes de la població en matèria educativa, sanitària, dels serveis socials i culturals, però també esportiva, de cooperació o de defensa del medi ambient». En els darrers anys sota els paraigües de les fundacions es troben a Catalunya també centres científics i de recerca de referència mundial. La plantilla del conjunt de les fundacions catalanes gira al voltant dels 80.000 professionals, aproximadament el 2,5% de l’ocupació a Catalunya, als que cal afegir-hi els més de 36.000 voluntaris i voluntàries que aboquen dedicació i temps sense contraprestació econòmica.