Dos de cada tres universitaris del territori es queden a estudiar a la URV

La nova generació de tarragonins deixa de mirar cap a les universitats de Barcelona

Per . Actualitzat el

Anar a estudiar a la universitat de Barcelona ja no està de moda entre la nova generació de tarragonins i tarragonines. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el 66,2% dels universitaris de les comarques de Tarragona estan matriculats a la URV. Això vol dir que més de 6.700 joves no necessiten marxar del territori per cursar estudis superiors, mentre que hi ha uns 3.400 que sí que opten per estudiar a universitats de fora de la demarcació. Aquesta realitat, confirmada pel vicerector de Planificació Acadèmica i Docència de la URV, Domènec Puig, es complementa amb un increment de l’atractiu que la universitat tarragonina té entre els estudiants procedents d’altres demarcacions de Catalunya i de l’estat espanyol. El curs 2016-17 van matricular-se a la URV 3.453 estudiants amb residència a fora de la província i un total de 1.519 procedents de províncies espanyoles.

Domènec Puig assegura que hi ha diversos factors que expliquen aquesta progressiva fidelització de l’estudiant tarragoní envers la URV i, conseqüentment, la reducció de la mobilitat obligada per raons d’estudis a les nostres comarques. «Fa temps que treballem en la millora constant de la nostra oferta com a universitat, tant des del punt de vista de la qualitat docent com en la diversitat d’estudis», assegura Puig, que afegeix que «a més, intentem treballar en productes educatius singulars que ens diferenciïn de les ofertes massives que es poden donar en universitats de Barcelona. Des de la URV entenem que un jove vulgui anar a estudiar a Barcelona per emancipar-se de casa dels pares o com a experiència vital, però ha de quedar clar que ningú no marxa del territori perquè a fora hagi de trobar una millor universitat pública que la nostra», conclou. Aquest argument es veu reforçat amb els indicadors internacionals de qualitat docent publicats amb regularitat, que situen la URV entre les TOP 100 d’Europa, tot i que es tracta d’una institució amb només 25 anys d’antiguitat.

Precisament el pas del temps és un altre factor favorable a la universitat tarragonina. «Ara ja hi ha molts professors de secundària que es van formar a la URV i això serveix d’exemple per als joves. Quan els de la meva generació anàvem a l’institut, els nostres professors havien estudiat a Barcelona i en aquell era normal que ells recomanessin anar allà on ells ho havien fet. Ara això està canviant», apunta el vicerector.

Pel que fa a la URV com a punt d’atracció per a estudiants de fora del territori, Puig assegura que la institució aposta per graus singulars que no es troben fàcilment a altres punts de Catalunya o de l’estat. «En el nostre grau d’Enginyeria Biomèdica més del 50% dels matriculats venen de fora», posa com a exemple el vicerector.

Antropologia, Infermeria i Medicina, entre les carreres que atrauen més estudiants de fora de la demarcació

Més enllà de guanyar-se la confiança de les famílies tarragonines any rere any, la URV també actua com a pol d’atracció per a molts joves de fora de les nostres comarques que decideixen formar-se a la nostra jove universitat. Segons l’Idescat, ara fa dos cursos (2016-17) a la institució tarragonina hi va haver més de 5.000 estudiants amb residència oficial declarada en altres punts de Catalunya i de l’estat espanyol. Aquesta important xifra de joves es veu reflectida en les matrícules d’algunes carreres impartides als campus de la URV, on el percentatge d’estudiants de fora pot arribar a ser altíssim.

El grau d’Antropologia i Evolució Humana és l’estudi amb un percentatge d’estudiants de fora més alt. El 80% dels matriculats en aquesta carrera procedeixen cada curs de fora de la demarcació de Tarragona. Els estudis d’Infermeria al Campus Terres de l’Ebre, amb un 75% dels matriculats, són els següents més atractius per als universitaris d’altres punts de l’estat, sobretot procedents de la Comunitat Valenciana per una qüestió de proximitat. Quelcom similar passa amb els estudis d’Educació Infantil impartits al Campus del Baix Penedès. Un 75% dels matriculats són de fora de la demarcació, sobretot de les comarques de Barcelona. Medicina també és una carrera atractiva per als estudiants no tarragonins. Un 72% dels futurs metges formats per la URV a la facultat de Reus són de fora de les nostres comarques. Per darrere trobem Fisioteràpia (56%), Enginyeria Biomèdica (53%), Biotecnologia (51%) i Enologia (47%).
Un altre aspecte en què la URV està evolucionant positivament és en la internacionalització del seu alumnat. El curs passat més de 1.600 alumnes d’altres països van cursar estudis a la URV entre graus (783), Màsters (337) i Doctorats (508).

Els joves de les Terres de l’Ebre i del Penedès, obligats a desplaçar-se

Si bé el 66,2% dels universitaris tarragonins estudien a tocar de casa seva, els percentatges són molt diferents per als joves que resideixen a les Terres de l’Ebre i el Penedès. La manca d’una oferta diversa d’estudis superiors els obliga a desplaçar-se lluny del seu lloc de residència si volen estudiar una carrera, un fet que és un autèntic greuge comparatiu amb altres zones de Catalunya com ara Barcelona, on el 94% de la població universitària pot anar a classe a poques parades de metro de casa seva. En el cas de les Terres de l’Ebre només el 3,3% de la població universitària estudia dins del seu propi àmbit territorial. La resta ha de marxar o bé a Castelló (on les taxes universitàries són més baixes que a Catalunya) o bé a Tarragona i/o Barcelona. En aquest sentit, des de la URV s’està treballant per augmentar el nombre de titulacions impartides al Campus Terres de l’Ebre. Al Penedès, per la seva banda, només un 6,8% tenen el privilegi de fer estudis universitaris al costat de casa. La resta marxen majoritàriament a universitats de Barcelona per les millors comunicacions existents per carretera i ferrocarril que no pas amb la ciutat de Tarragona.