L’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, amb el Concurs de Castells des de 1996

Els professionals del centre tarragoní s’encarregaran una vegada més de l’assistència sanitària del certamen

Per . Actualitzat el

Estem novament a les portes d’una edició del Concurs de Castells, la vint-i-setena, que enguany se celebra el 30 de setembre, a Torredembarra, i els dies 6 i 7 d’octubre a la multitudinària trobada de la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona. Una vegada més, i ja en són 12 de consecutives, els professionals sanitaris de la Xarxa de Santa Tecla –en col·laboració amb la Creu Roja, el SEM i Protecció Civil–, seran els encarregats de garantir l’assistència a les colles castelleres i el públic que omplirà les graderies de la TAP durant els dos dies forts de concurs. El lligam entre la trobada castellera bianual i l’Hospital de Santa Tecla es remunta a l’any 1996, quan per primera vegada el centre assistencial de la Rambla Vella  va establir un dispositiu especial amb motiu de la gran festa castellera. Al llarg d’aquestes dues dècades, el dispositiu sanitari s’ha anat adaptant a un concurs que cada vegada compta amb la participació de més colles, de més públic i de més repercussió mediàtica arreu del món.

Un total de set equips integrats per metges, infermeres, personal d’administració, membres de Protecció Civil i voluntaris de la Creu Roja s’encarregaran els dies 6 i 7 d’octubre de vetllar per la salut dels castellers que participaran en el XVIII Concurs de Castells. Una vegada més, l’Hospital de Santa Tecla és l’encarregat d’establir l’hospital de campanya a la mateixa plaça. Allà s’identificarà tots els castellers lesionats, se’ls atendrà en primera instància i, si és necessari, se’ls derivarà cap al servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, a la Rambla Vella, on s’haurà habilitat un dispositiu especial per al concurs integrat per traumatòlegs, radiòlegs i pediatres. L’objectiu, un any més, és no congestionar els serveis i que els castellers tornin a plaça al més aviat possible. Per tal de fer seguiment de cadascuna de les persones ateses, l’Hospital de Santa Tecla disposa d’un sistema informàtic específic que permet connectar en temps real la plaça i els serveis d’urgències de l’hospital. De fet, cada casteller atès és identificat amb un braçalet que permet fer seguiment des que accedeix al servei d’atenció sanitària fins que rep l’alta, bé sigui a plaça o a l’hospital.

Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ens recorda que els equips sanitaris «estaran en permanent comunicació amb les colles, les quals tenen un responsable sanitari que disposa d’un comunicador per a situacions d’emergència. No obstant això, els castellers podran dirigir-se directament al servei. La nostra idea és aconseguir que la nostra tasca i la nostra presència estigui pautada per la discreció, malgrat que a plaça hi haurà fins a 14 ambulàncies de diferent tipologia».

Consells preventius
A banda de l’assistència a plaça i al servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, els professionals de la Xarxa treballen al llarg de tot l’any per ajudar a garantir la seguretat dels castellers. «A banda dels consells preventius en aquest tipus d’esdeveniments, ja fa temps que vam elaborar un decàleg a mida. És important hidratar-se, haver dormit bé, fer exercicis d’escalfament… Tot això ho recordem en una reunió prèvia al concurs. Les colles cada vegada col·laboren més i fan tot el possible per aplicar elements de la Medicina de l’Esport en la seva preparació. De fet, molts caps de colla són llicenciats en Educació Física i alguns són nutricionistes. Per aquesta raó cada vegada es té més en consideració la posició de cadascuna de les persones que intervenen en cada castell», assegura Oliach, que afegeix que les colles «cada vegada més tenen clar que cal adoptar un comportament esportiu i tenir en compte aspectes com la força, l’agilitat, l’habilitat, el pes… De fet, hi ha tècniques esportives que s’adeqüen perfectament als castells».

Activitat Frenètica
Pel que fa al tipus de lesions que es produeixen durant el concurs, destaquen les cervicals, les lumbars i els traumatismes encefàlics. «Però les habituals són les lesions relacionades amb les extremitats». Ara fa dos anys, els tres dies de concurs van generar un total de 445 assistències sanitàries, la gran majoria de les quals per lesions de caràcter lleu. La jornada amb més activitat assistencial va ser la de diumenge, ja que es concentren la gran majoria de castells de gamma extra. Durant la jornada els dispositius assistencials van atendre a plaça un total de 265 persones, amb un temps mitjà d’11 minuts per assistència, essent necessària la derivació a l’hospital d’un total de 18 castellers i castelleres. El dia abans, el dissabte 1 d’octubre, el nombre total d’assistències va arribar a les 131. El temps mitjà per atenció va ser de 20 minuts i es va decidir derivar a l’Hospital de Santa Tecla per a la realització de proves addicionals un total de 16 persones. La jornada de Torredembarra, celebrada el 25 de setembre amb la participació de les colles més modestes, es va resoldre amb l’atenció d’un total de 49 persones i la derivació final a l’hospital de 8 casos.

Xavier Oliach recorda que el dispositiu sanitari del concurs està integrat per «professionals que ja han participat en altres edicions i que tenen moltes ganes de col·laborar. Això és molt positiu perquè, a banda de l’experiència, dominen la situació. Una caiguda d’un gran castell pot representar que una vintena de castellers requereixin assistència simultània. Dintre de l’equip hi ha professionals de diferents especialitats vinculades a les lesions derivades de la pràctica dels castells. Per a l’hospital i els seus professionals és un orgull col·laborar amb el Concurs des de fa 22 anys».