Els I Premis Battestini reconeixen el treball conjunt dels hospitals Joan XXIII i Santa Tecla en ginecologia oncològica

La col·laboració entre els equips professionals d’ambdós hospitals de la ciutat de Tarragona s’adjudica el guardó en la categoria d’atenció especialitzada

Per . Actualitzat el

La primera edició dels Premis Dr. Rafael Battestini a la innovació sanitària ja té guanyadors. El projecte d’unitat funcional de ginecologia oncològica desenvolupat entre els professionals del Joan XXIII i la Xarxa de Santa Tecla ha estat mereixedor del premi en la categoria d’atenció hospitalària, mentre que el premi en atenció primària ha anat a parar ex aequo a dos dels projectes finalistes: per un costat s’ha premiat a l’equip del CAP de Constantí pel seu model de tractament de la depressió i, per l’altre, a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla per l’aplicació d’un projecte de desprescripció d’hipnòtics en el conjunt del seu servei d’atenció primària. Un total de set projectes finalistes optaven a guanyar aquesta primera edició dels Premis Doctor Rafael Battestini, impulsats per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i la Xarxa de Santa Tecla amb l’objectiu de reconèixer anualment els equips professionals del territori que hagin desenvolupat i aplicat amb èxit projectes de millora assistencial en els seus centres de treball.

L’acte oficial del lliurament dels primers Premis Doctor Rafael Battestini va tenir lloc dimarts al vespre al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona amb l’assistència de representants de tots els projectes finalistes i amb el nou delegat territorial de Salut, Ramon Descarrega. El doctor Ramon Maria Miralles, president del jurat d’aquesta primera edició dels premis, va fer una relació de les virtuts de tots els projectes presentats prèvia a la lectura dels guanyadors en les categories d’atenció especialitzada i atenció primària i comunitària. Abans, Josep Maria Vallès, autor del llibre Rafafel Battestini i Galup (1886-1937) editat per Cossetània l’any 2009, va fer un repàs a la trajectòria històrica del Dr. Battestini, considerat com a veritable impulsor de les ciències mèdiques i la universalització de la cirurgia a les nostres comarques.

El tractament de la depressió aplicat pel CAP de Constantí i el programa de desprescripció d’hipnòtics de la Xarxa de Santa Tecla comparteixen el premi en la categoria d’atenció primària

El premi en la categoria d’atenció especialitzada va ser recollir per la doctora Míriam de la Flor, cap de ginecologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, i el doctor Jordi Sentís, cap de ginecologia de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. El premi és el resultat a la feina feta entre els equips professionals d’ambdós centres hospitalaris per millorar l’atenció a les pacients del territori amb càncer ginecològic, que ha evitat molts desplaçaments a centres sanitaris de Barcelona i millorant el seguiment clínic de cada cas.
Pel que fa al premi en la categoria de l’atenció primària i comunitària, en aquesta primera edició el jurat ha considerat que hi ha dos projectes que mereixen compartir el reconeixement a  parts iguals. Un és el treball desenvolupat pel CAP de Constantí, juntament amb altres centres de Catalunya del Vallès Occidental, en l’aplicació del programa INDI per millorar el tractament de la depressió dins dels centres d’atenció primària. L’altre projecte premiat ha estat al conjunt del servei de primària de la Xarxa de Santa Tecla per l’aplicació d’un programa de desprescripció de benzodiazepines i hipnòtics entre els seus pacients.

Un total de set projectes sanitaris optaven a endur-se aquests nous premis a la innovació

Els Premis Doctor Rafael Battestini han nascut amb la voluntat de reconèixer anualment aquells equips sanitaris de qualsevol punt de la demarcació que amb la seva feina diària innoven i aporten millores per al funcionament del seu centre de treball. En aquesta primera edició s’havien rebut un total de 7 projectes finalistes procedents de centres ben diversos com ara al CAP Horts de Miró de Reus, de la unitat de neonatologia de l’Hospital Joan XXIII o  del CAP del Vendrell. Tots els projectes han estat mereixedors d’un diploma de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i la Xarxa de Santa Tecla, entitats impulsores d’uns premis que ja treballar en els preparatius de l’edició de l’any 2019.