La Crida, la Diada Castellera i la Marató de Sang enceten el primer cap de setmana

La festa de les Tecletes, la Plaça Friki i el concert Sona9 ompliran els carrers d’espectacles

Per . Actualitzat el

Aquesta tarda la Crida dóna el tret de sortida a les festes de Santa Tecla. El Palau Municipal acollirà a les 7 de la tarda el tradicional toc d’obertura de la Cobla Ministrers del Consell Municipal que donarà pas a l’homenatge al Perpetuador d’aquest any Josep Ramon Tules, Pitu Mosquits, casteller històric de la Colla Xiquets del Serrallo, i als Teclers i Tecleres d’Honor, tarragonins i tarragonines que amb el seu compromís al capdavant d’entitats contribueixen a fer la festa cada cop més gran i de més qualitat.

El primer cap de setmana de festes, entre moltes propostes festives, gastronòmiques, tradicionals, culturals i musicals destaca la plaça Friki 2018, que s’instal·larà des d’aquest mateix divendres a la recentment estrenada plaça Corsini amb propostes internacionals i locals que portaran la màgia, els malabars, el clown i l’humor a peu de carrer. Les Tecletes, des de la plaça Verdaguer, conviden a la ciutadania a celebrar el seu 10è aniversari amb concerts i activitats familiars. Lu Rois, Lali BeGood i Mareta Bufona formen el cartell de luxe de la festa que es clourà amb Arnau Vallvé i Martí Maymó dels Manel que actuaran com a djs sota el nom de VēMō i oferiran un repàs del pop a l’electrònica i de l’indie al mainstream. I la música també serà la protagonista de la Capsa de Música que a les 8 de la tarda començarà amb la semifinal de Sona9 i finalitzarà amb el concert de Joan Reig. Totes aquestes propostes són gratuïtes i obertes a la participació de tothom.

La Marató de Donació de Sang arriba a la seva 14a edició aquest dissabte. Un any més, el Teatre Tarragona es converteix en l’epicentre de la solidaritat des de les 9 del matí fins a les 21 hores amb l’objectiu de superar els 1.000 donants en una única jornada. El mateix matí, al Balcó del Mediterrani, es durà a terme la recepció de totes les persones participants en la 28a edició de la Festa per a Tothom amb una gran novetat i és que s’incorpora al grup la primera geganta adaptada de Tarragona, la Frida. Per l’ocasió, anirà acompanyada pel gegant Martí de Premià de Mar, els Gegants el Rei i la Reina, Pere el Gran de l’Institut Pere Mata, la Batucada Tympanum i els Castellers de la Il·lusió de Valls.

El diumenge, la plaça de la Font acull una de les grans cites castelleres amb la Diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge que compta amb la participació de la Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca. I en l’apartat musical, el cantautor basc Kepa Junkera, acompanyat de diversos artistes tarragonins, presentarà el seu darrer àlbum Fok, al Teatre Tarragona el diumenge a les 20.30h. Un disc en català que ha treballat des del profund respecte, però també des de la llibertat creativa i l’emoció de sentir-se part de la cultura catalana en la qual s’endinsa amb passió.

El tuitaire convidat

A partir d’avui, 14 de setembre, el periodista Enric Garcia Jardí farà recomanacions a través del Twitter de Tarragona Cultura (http://twitter.com/TGNcultura) dels actes i moments de la festa que ell viurà. Les piulades de 140 caràcters aniran signades amb les sigles EGJ.

Apassionat de la seva professió i gran coneixedor de la realitat cultural i social de Tarragona, l’Enric

Garcia Jardí, també és membre de la Mulassa de Tarragona i escriptor. Recentment ha estat guardonat amb un dels premis literaris més prestigiosos de Catalunya, el Recvll, en la modalitat de periodisme. Entre la multitud d’actes de Santa Tecla en destaca: Els actes tradicionals, com ara el Seguici Popular i les actuacions castelleres, i també aquelles estones festives que són més íntimes, que les entitats viuen en petit comitè. En el cas de la Mulassa, per exemple, penso en l’emoció compartida durant els minuts previs a la Baixada de l’Àliga, o l’ambient de l’esmorzar del 23 de setembre al matí”.

ACTES DESTACATS DEL CAP DE SETMANA

· Divendres 14

A les 19h al Palau Municipal. Inici de les festes amb La Crida

· Dissabte 15

Des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre al Teatre Tarragona: Santa Tecla Solidària. XIV Marató de Donació de Sang
A les 12 h a l’Antiga Audiència, Sorteig casteller de les diades de Santa Tecla: el Primer Diumenge i Santa Tecla

A les 12:30h al Balcó del Mediterrani, recepció als participants de la 28a edició de la Festa per a Tothom amb la participació de La Frida la primera geganta adaptada de la ciutat.

· Diumenge 16

A les 12h a la Plaça de la Font, Diada de Santa Tecla – el Primer Diumenge. Castells, torres i pilars: Colla Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca.