El Govern dedica l’11S als «presos polítics, als exiliats i a les llibertats que estan amenaçades»

El cartell de la Diada d’aquest 2018 mostra una senyera amb les quatre barres tapades amb cinta aïllant per descriure la situació actual a Catalunya

Per . Actualitzat el

Els actes de la Diada Nacional començaran dilluns vinent, 10 de setembre, amb el lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament i amb un acte institucional, que enguany sortirà de la cambra, passarà pel Born i acabarà a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
El Parlament obrirà els actes institucionals de la Diada, com és habitual, amb l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor de la cambra, en la categoria d’or, enguany a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. L’acte començarà a les 19 hores a la sala auditori amb la glossa de la institució guardonada, a càrrec de Joan Soler, doctor en història de la pedagogia, professor de la Universitat de Vic i president de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana. A continuació, el president, Roger Torrent, lliurarà el guardó, que recolliran, en nom de l’associació, Maria Antònia Canals, mestra i una de les fundadores de l’entitat, i David Altimir, mestre i secretari de l’Associació. Tot seguit, intervindrà la presidenta de l’Associació, Francina Martí. L’acte el clouran Torrent i el president de la Generalitat, Quim Torra.
Acte institucional
Després de l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament, començarà l’acte institucional, organitzat conjuntament pel Govern i el Parlament. Segons ha explicat Artadi, l’acte es dedicarà «als presos, als exiliats i a les llibertats que sentim que estan amenaçades i manllevades». L’acte, amb la direcció artística de Lluís Danés, començarà a les 20,30 hores al Parlament, on es rebrà la Flama del Canigó i es donarà inici a una marxa, encapçalada pels presidents de la Generalitat i del Parlament. La marxa passarà pel Born Centre Cultural, on hi haurà la formació de la Guàrdia d’honor del Cos de Mossos d’Esquadra, s’hissarà la bandera i s’interpretarà El Cant de la Senyera, a càrrec del Cor Jove de l’Orfeó Català. La marxa acabarà a la plaça de Sant Jaume, on es farà un espectacle que combinarà música, dansa i llum i en què es faran projeccions en pantalla i a la façana del Palau de la Generalitat. Hi participaran, entre altres, Roger Mas, Núria Graham, Judit Neddermann i Marta Carrasco.
Ofrenes florals
Els actes continuaran dimarts, 11 de setembre, amb les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova a totes les capitals catalanes. A la ciutat de Barcelona, a les 9 hores farà l’ofrena el govern, encapçalat per Torra, i a les 9 i cinc minuts, la Mesa del Parlament, encapçalada per Torrent. Dimarts, també es farà una jornada de portes obertes al Palau del Parlament, en què els ciutadans que ho desitgin podran visitar les principals dependències de la cambra entre les deu del matí i les set de la tarda. També es farà una jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat, entre les 11 i les 20 hores.

El CONSELLER BARGALLÓ PRESIDEIX L’ACTE OFICIAL AL CAMP DE TARRAGONA
A les comarques tarragonines l’acte institucional del Govern de la Generalitat amb motiu de la Diada de Catalunya tindrà lloc el dijous 6 de setembre al Pati del Castell de Torredembarra a partir de les 19 h. L’acte està organitzat pel gabinet del delegat territorial del Govern, Òscar Peris, i per l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira. La glossa de la Diada anirà a càrrec del conseller d’Ensenyament, el torrenc Josep Bargalló. En finalitzar hi haurà una actuació del músic Joan Reig. L’acte és obert a tota la ciutadania.