Desmantellen un escorxador il·legal

Per . Actualitzat el

Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona, en col·laboració amb la Policia Local de Constantí, han desmantellat un escorxador il·legal de bestiar oví, que operava a l’interior d’una explotació il·legal situada al Camí dels Ovellons del terme municipal de Constantí.

L’operació policial es va iniciar durant l’última setmana d’agost, quan agents del SEPRONA realitzaven serveis relacionats amb la protecció de la flora i la fauna pels termes municipals del Morell i Constantí. Van detectar que en el camí dels ovellons hi havia una inusual i constant entrada i sortida de vehicles, que sortien o es dirigien a una explotació ramadera ubicada al mateix camí.
Per aquest motiu es van traslladar fins a l’accés d’aquesta instal·lació, on van descobrir un gran nombre de vehicles estacionats tant per fora de l’explotació com a l’interior. Al lloc hi havia unes 100 persones, totes d’origen magribí, que pel que sembla estaven celebrant el sacrifici del xai.
Després d’una breu valoració de la situació, es va sol·licitar la col·laboració de la Policia Local de Constantí a fi d’inspeccionar l’explotació ramadera, sol·licitant la presència dels responsables d’aquesta instal·lació.
En presència dels responsables, va ser inspeccionada tota la superfície de la instal·lació, localitzant una sala de sacrifici clandestina (escorxador), on suposadament se sacrificaven i manipulaven les parts de l’animal, un tancat amb 110 caps de bestiar en el seu interior, a les quals els havien retirat les marques auriculars d’identificació a fi d’impedir identificar-ne l’origen. També va ser descoberta una fossa cavada en el terreny on s’enterraven sense cap control els subproductes animals no destinats a consum humà.
L’explotació no tenia cap tipus d’activitat ni autorització administrativa per albergar la tasca que es desenvolupava. Des de SEPRONA s’apunta que els responsables es dedicaven a la compra d’animals a altres explotacions ramaderes. Els clients podien escollir l’exemplar que volguessin i fer ús de les instal·lacions per sacrificar-lo a canvi de pagar 200 euros per cada animal.
Els clients posteriorment rebien la mercaderia que es transportava en els vehicles particulars sense les mínimes condicions higièniques necessàries.
Per aquest motiu els responsables de la instal·lació han estat denunciats per diverses infraccions administratives en matèria de sanitat animal, i s’han immobilitzat en aquesta explotació 110 caps de bestiar oví per al seu posterior control sanitari i, si s’escau, la legalització dels animals.