Iniciada la restauració de l’estàtua de la Constitució a Bonavista

La conselleria de Patrimoni ha iniciat una pla de millora dels monuments a l’espai públic

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana s’han iniciat les tasques de restauració de l’estàtua de la plaça de la Constitució de Bonavista. La intervenció que s’està duent a terme consisteix en una preconsolidació, la neteja superficial i dels dipòsits adherits, la recuperació volumètrica on calgui i  la consolidació final. Les tasques s’allargaran fins a final d’aquest mes i tenen un cost de 4.320 euros més IVA.

L’àrea de Patrimoni ha engegat aquest Pla de Millora de les escultures al carrer que s’inicia amb la Constitució de Bonavista i continuarà amb la plaça de la Sardana de Sant Pere i Sant Pau i el monument als Herois de 1.811 a la Rambla Nova.

El monument de la plaça de la Constitució de Bonavista és una figura neoclàssica amb el llibre de la Constitució obert a les mans i amb dues esferes -dos móns- als peus. És el primer monument civil de Tarragona. El 1820 la junta de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla encarregà a Vicenç Roig i Torné, conegut com a Vicentó, una representació de la Constitució de 1812 per a la façana del Teatre Principal, els beneficis del qual sufragaven les despeses de l’Hospital. S’evità la destrucció de l’obra quan arribà la reacció absolutista de 1823 a base de retocar el llibre i declarar que es tractava d’una lira. El 1964 el Teatre Principal va ser enderrocat i l’estàtua oblidada als magatzems municipals durant vint anys. Un altre cop amb el llibre de la Constitució de 1812 a la mà, fou col·locada a la plaça del mateix nom el 24 de setembre de 1984. L’antiga estàtua passava de decorativa a commemorativa alhora que s’establia un vincle entre les Constitucions de 1812 i 1978. (Més informació: https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=870).