Agnès Ferré manté l’alcaldia de la Bisbal del Penedès

La moció de censura debatuda aquest dimecres 22 d’agost al ple de l’Ajuntament de la Bisbal no ha prosperat

Per . Actualitzat el

La sala de plens de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha debatut, aquest dimecres 22 d’agost, una moció de censura signada pels 5 regidors d’ERC i Margarita Antolín, regidora del PSC quan va signar la moció de censura i, en l’actualitat, regidora no adscrita a cap grup polític. La moció proposava Antolín com a alcaldessa.

El passat 6 d’agost va ser presentada la moció de censura a l’Ajuntament de la Bisbal i, en les hores següents, el secretari municipal va fer les comprovacions pertinents i va dictaminar que la moció reunia els requisits establerts. Per aquest motiu, seguint la normativa vigent, va convocar el Ple extraordinari per al dimecres 22 d’agost a les 12h del migdia. Tanmateix, el divendres 17 d’agost, l’agrupació local del PSC de la Bisbal va notificar a l’Ajuntament l’acord de la Comissió de Garanties del PSC de suspensió definitiva i conseqüent expulsió del PSC de la militant i regidora del PSC, Margarita Antolín Manso. Com a regidora no adscrita a cap grup polític, Antolín pot seguir gaudint dels drets i deures propis dels regidors i regidores, d’acord amb el Reglament d’Organització Municipal de l’Ajuntament de la Bisbal. Malgrat això, com a conseqüència de l’expulsió del partit, la moció de censura ja no compleix tots els requisits necessaris per prosperar que contempla la normativa vigent.

Segons la informació que ha facilitat el secretari municipal durant el ple, la legislació actual contempla que, en el cas que algun dels proponents de la moció de censura hagi deixat de pertànyer, per qualsevol causa, al grup polític municipal al qual es va adscriure a l’inici del seu mandat, la  majoria exigida es veurà incrementada amb el mateix nombre de regidors que es trobin en tals circumstàncies i, per tant, en aquest cas hagués estat necessari el vot favorable de set regidors i no sis, com proposava el text de la moció de censura.

Val a dir que, tot i que la norma que obliga a incrementar la majoria exigida en els casos de regidors que passen a ser no adscrits va ser declarada inconstitucional per a Sentència del Tribunal Constitucional 151/2017 de 21 de desembre (BOE 17 de gener de 2018), el text especificava que aquest supòsit deixaria de tenir vigència a partir de la convocatòria d’un nou procés d’eleccions municipals i, per tant, és encara aplicable en l’actualitat. Els cinc regidors del grup municipal d’ERC i la regidora no adscrita Maguy Antolín s’han mostrat en desacord amb l’aplicació de la llei que ha defensat el secretari i no han volgut votar la moció. Per la seva banda, els cinc regidors del PDeCAT han votat en  contra i, per tant, la moció de censura no ha prosperat.

L’equip de govern de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès està en minoria des del passat 10 d’agost, ja que l’alcaldessa Agnès Ferré va destituir Maguy Antolín després que la regidora signés la moció de censura per accedir a l’alcaldia.

La corporació municipal actual està estructurada de la següent manera:

  • Govern: Agnès Ferré Cañellas (alcaldessa) (PDeCAT), Judit Vidal Vilella (1ª tinent d’alcaldia) (PDeCAT), Leonor Uceda Martin (2ª tinent d’alcaldia) (PDeCAT), Feliu Gil Esteve (PDeCAT) i Pere Saumoy Bundó (PDeCAT).

 

  • Oposició: Pilar Verdún Vives (ERC), Joaquin Rivas Piqueras (ERC), Juana Reina Torres (ERC), Mónika Pérez Garrido (ERC), Manuel González Cabrero (ERC) i Margarita Antolín Manso (no adscrita)