Prop de 1.000 persones formades amb el programa Incorpora des del 2015

El 47 % dels que es formen a través del programa a Tarragona aconsegueixen feina

Per . Actualitzat el

Incorpora, el programa d’inserció laboral de l’Obra Social ”la Caixa”, ha format 943 persones en situació de vulnerabilitat a Tarragona des del 2015, amb un alt nivell d’inserció posterior. El 47 % de les persones que fan accions formatives de potenciació del talent, apoderament i enfortiment de les actituds i les aptituds aconsegueixen una feina.

L’Obra Social ”la Caixa” ha desplegat a Tarragona 4 Punts de Formació Incorpora (163 a tota Espanya), gestionats per entitats socials especialitzades en l’atenció a col·lectius en risc d’exclusió, com ara persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves amb dificultats per accedir a una feina, exreclusos, víctimes de violència masclista i immigrants, entre d’altres.

Els Punts de Formació Incorpora, gestionats a Tarragona per Fundació Privada Formació i Treball Tarragona, Fundació Privada Gentis, Fundació Privada Ginac, Fundación Intermedia Tarragona i Fundació Privada Sta. Teresa del Vendrell, han desenvolupat fins avui 62 cursos, que s’adapten a les necessitats de les empreses de cada territori i se centren en els perfils més demanats pels empresaris locals. Les accions formatives, enfocades a cobrir aquestes necessitats específiques, inclouen l’aprenentatge de competències tècniques, competències transversals, a més de pràctiques no laborals en empreses, que són un recurs perquè els empresaris desenvolupin la seva responsabilitat social.

En el cas de les competències transversals, es pretén apoderar la persona en aspectes que són claus en la cerca i el manteniment del lloc de treball (gestió del temps, responsabilitat, gestió emocional, autoconeixement, etc.). Per això, és cabdal la figura del formador Incorpora (n’hi ha 196 a tot Espanya, principalment pedagogs, psicòlegs i educadors socials), que ajuda a potenciar els talents dels participants.

Fins avui, les formacions d’Incorpora han rebut la col·laboració de 441 empreses locals, que han acollit els participants per posar en pràctica les seves noves habilitats, en sectors com l’hostaleria i la restauració, l’atenció al públic, la logística, la neteja o la jardineria.

2018: creixement de les insercions laborals

Des de començaments d’any, el programa Incorpora de ”la Caixa” ha facilitat 15.852 llocs de treball a persones en situació o risc d’exclusió social, un 12 % més que en el mateix període de l’any passat.

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, destaca sobre el programa, iniciat el 2006: «A Incorpora treballem per millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la seva inserció en el mercat laboral. Per això, dissenyem itineraris personalitzats que permeten desenvolupar les habilitats tècniques de les persones, i, al mateix temps, gràcies als formadors, les ajudem a descobrir el seu propi potencial perquè tornin a creure en les seves capacitats».

Incorpora ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social corporativa, en aquest cas centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Durant els primers sis mesos de l’any, han col·laborat amb Incorpora 7.004 empreses. El treball en xarxa entre el sector empresarial i el social és possible gràcies a 405 entitats, que són les encarregades de desenvolupar el projecte a tot el territori a través de 792 tècnics d’inserció laboral.

Els tècnics d’inserció laboral exerceixen un paper fonamental perquè estableixen un pont entre les necessitats de les empreses i els suports que requereixen les persones, al mateix temps que ofereixen un acompanyament continuat a ambdues parts.

Després de l’èxit obtingut a Espanya, el programa s’ha implementat també a Hongria, Polònia, Tunísia i, des d’aquest any, a Portugal.