L’Ajuntament distribueix mil cendrers de platja per evitar burilles a la sorra

Es poden recollir a les casetes de Creu Roja i a les oficines d’informació turística

Per . Actualitzat el

La regidoria de Medi Ambient i Platges de l’Ajuntament ha renovat el disseny dels seus cendrers de platja i repartirà mil unitats per tal d’evitar que les burilles siguin llençades a la sorra. El petit recipient de plàstic, enguany de color taronja, permet guardar les burilles per tal de llençar-les més tard a les escombraries, en acabar la jornada de platja.

Els cendrers ja es poden recollir a les casetes de Creu Roja, a les oficines de Turisme i a l’àrea de Territori de l’Ajuntament. A més a més, l’àrea de Medi Ambient ha muntat avui un estand d’informació mediambiental a la platja Llarga, i hi tornarà, en aquest cas a la platja Costa Daurada, el proper 21 d’agost, de 9 a 13 hores.

L’acció està emmarcada dins de la campanya que l’Ajuntament ha engegat de seguretat i bones pràctiques ambientals a les platges per conscienciar sobre la necessària col·laboració de tota la ciutadania per mantenir una zona de bany neta i gaudir-la amb seguretat. La campanya persegueix els objectius d’aconseguir que rodencs i visitants facin un ús més sostenible de la platja, reduir els impactes negatius que es produeixen aconseguint unes platges de major qualitat i oferir als usuaris consells de seguretat a la platja.

Per a la campanya s’ha editat un díptic que inclou el codi de conducta a les platges, diferents consells de seguretat, un planell amb els punts de vigilància i primers auxilis, o informació sobre la tasca que efectua Creu Roja a les platges i el seu horari de servei.

Altre dels objectius de la campanya és incrementar el percentatge de recollida selectiva a les platges, motiu pel qual l’Ajuntament instal·la onze punts verds amb els principals contenidors de selectiva, quatre punts verds a la platja Costa Daurada, cinc a la Llarga, un a la Pallisseta i un altre a punta d’en Guineu; i un total de cinquanta-tres contenidors de rebuig dins la sorra.

Reduir la presència de burilles a la sorra

Les burilles són un dels principals residus que es generen diàriament a les platges, unes restes que estan formades per acetat de cel·lulosa, un derivat del petroli, no biodegradable molt contaminant. Poden trigar dècades en ser degradades en el medi ambient i durant tot aquest temps van alliberant les substàncies que han retingut durant la combustió del cigarret. A això cal afegir l’impacte visual que generen en ser un dels residus més abundants a les platges.

Segons els estudis realitzats, una sola burilla de cigarreta contamina 8 litres d’aigua de mar i els seus components són una amenaça pels ecosistemes marins.