La Xarxa de Santa Tecla, present en el congrés oncològic més important del món

El doctor Vicent Valentí, cap de la Unitat d’Oncologia de l’entitat, coordina un estudi conjunt d’onze hospitals espanyols que s’ha presentat aquest estiu a Chicago

Per . Actualitzat el

Una vegada més la Xarxa de Santa Tecla participa activament en el congrés oncològic més important del món que se celebra cada any a la ciutat de Chicago. Aquest 2018, a més a més, amb una presència destacada. En el 54è Congrés Anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), celebrat durant la primera setmana del mes de juny, una representació d’oncòlegs de Catalunya i de l’estat espanyol van presentar com a comunicació oral els resultats d’un estudi que ha estat dissenyat pel Dr. Vicent Valentí, cap del Servei d’Oncologia de la Xarxa de Santa Tecla, qui ha estat també l’oncòleg responsable de les tasques de monitoratge i coordinació del desenvolupament d’aquest treball.

El doctor Valentí destaca que la participació com a investigadors en aquest tipus d’estudis d’alta qualitat amb difusió internacional repercuteix en una millora de la qualitat assistencial oncològica als hospitals de Santa Tecla i del Vendrell. L’assaig clínic presentat en el congrés americà ha investigat l’administració de melatonina en forma de gel oral per la prevenció i el tractament de la mucositis oral en pacients amb tumors de cap i coll en curs de tractament amb radioteràpia d’intenció curativa, en combinació amb tractament antitumoral sistèmic (cisplatí o cetuximab). La mucositis oral és un efecte advers dels tractaments, que cursa amb llagues i inflamació de la mucosa de la cavitat oral i la llengua, molt molesta i que pot impedir una correcta alimentació.

L’estudi ha comptat amb la participació d’onze hospitals a tot Espanya, cinc dels quals a Catalunya (ICO Duran i Reynals-L’Hospitalet, ICO-Girona, Hospital Santa Creu i Sant Pau, ICO Trias i Pujol-Badalona, Hospital Vall d’Hebron). La Dra. Lozano, del servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO Duran i Reynals, ha presentat els resultats en forma de comunicació oral. En la mostra es van incloure 84 pacients que van rebre tractament amb glopejos de gel oral de melatonina o dosis de placebo equivalent, durant tota la durada de la radioteràpia. Els resultats van mostrar, en comparació amb el placebo, que els pacients que van rebre gel oral de melatonina (MUCOMEL) es van beneficiar del tractament perquè tenien menys incidència de mucositis (menys llagues i menys inflamació a la boca), perquè la durada de la mucositis era més curta, perquè requerien menys analgèsics opiacis i perquè tenien menys requeriments de suport nutricional suplementari. El revisor del Congrés que va discutir aquests resultats a Chicago el dia 3 de juny, el doctor Stuart J. Wong de la Universitat de Wisconsin, va comentar que les dades de l’estudi són molt prometedores i que està justificada la continuació en aquesta línia de recerca.

El promotor de l’estudi dissenyat i coordinat pel doctor Vicent Valentí és la companyia bio-farmacèutica Spherium-Biomed, amb seu a Esplugues de Llobregat (Barcelona). El gel de melatonina (MUCOMEL) utilitzat en aquest estudi s’ha elaborat mitjançant una formulació patentada que es troba actualment en curs d’investigació clínica i encara no està disponible per la seva administració fora de l’àmbit d’estudis de recerca.