En guàrdia contra els incendis

El territori no pot relaxar les mesures de prevenció per evitar que es produeixin incendis forestals

Per . Actualitzat el

A principis del mes de juliol el Departament d’Interior i el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van donar per iniciat el dispositiu de la campanya forestal d’aquest any. Aleshores el pronòstic pel que fa a risc d’incendis per aquesta temporada d’estiu es presentava relativament baix, gràcies a una primavera força humida que ha minimitzat el perill d’un llarg episodi estructural de sequera. Malgrat tot, des de la Generalitat s’advertia que no es pot abaixar la guàrdia davant el risc d’incendi forestal, especialment a les comarques litorals de Tarragona, una de les zones sensibles a nivell català, on els episodis de fort vent poden augmentar el risc. Quinze dies després d’arrencar el dispositiu de la campanya forestal, no ha calgut lamentar cap incendi important i les condicions es mantenen favorables però, de nou, és important mantenir-se alerta per evitar cap risc.

Les bones condicions climatològiques han contribuït al manteniment de la humitat del terreny i han minimitzat el risc d’incendis, que es manté inferior a altres anys. Tot i això, es poden produir episodis de risc puntuals, que poden ser greus.
Tal com explica el cap de la Regió d’Emergències de Tarragona dels Bombers de la Generalitat, Albert Ventosa, «les temperatures actuals acompanyen en la reducció del risc d’ignició i propagació d’incendis i ajuden a mantenir la humitat», malgrat tot no ens podem confiar, especialment en la zona del litoral de Tarragona on es donen dos factors de risc que cal tenir molt en compte, ja que acabaran de determinar el risc d’incendi. «D’una banda, el vent de mestral, tan característic d’aquesta zona i que sol bufar amb molta força, i, de l’altra, les grans onades d’aire calent que venen del sud». Aquests dos fenòmens, que mai es donen simultàniament, contribueixen a fer que el risc d’incendi s’incrementi. D’altra banda, les pluges caigudes durant la primavera que, tal com hem dit, han servit per rebaixar el perill imminent a gran part del territori, també han fet aflorar una vegetació que s’anirà assecant durant els mesos de juliol i agost, i que seran combustible al final de la temporada. Per això des de la Generalitat s’adverteix que la campanya d’incendis forestals podria endurir-se de cara al tram final de l’estiu.

Desestacionalització
Això no és una novetat. De fet, des de fa uns anys, el Departament d’Interior i el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació elaboren els plans d’acció contra incendis tenint ben presents els conceptes de la desestacionalització dels incendis i canvi climàtic; els incendis simultanis; i el factor humà, que és un dels factors de risc més importants.
Tal com explica Ventosa, «des de fa uns anys estem notant que les fronteres del risc forestal s’estan diluint cada vegada més. Així, si abans s’establien molt clarament entre el 15 de juny i el 15 de setembre, ara aquest període es difumina, de manera que o bé comença abans o s’allarga fins més enllà de l’estiu». Aquesta desestacionalització es deu al canvi climàtic? «Sense cap mena de dubte, hi té molt a veure», afirma el cap dels Bombers.
D’altra banda, l’increment de la població en període vacacional també contribueix a augmentar el risc d’incendis. I, en aquest sentit, el Tarragonès i el Baix Penedès són dues comarques especialment sensibles en aquest aspecte.
Precisament per fer notar els riscos de fer foc entre la població, Ventosa advoca pel paper que tenen els mitjans de comunicació en la difusió de consells i advertiments que, juntament amb les campanyes com la que es posa en marxa per Sant Joan, són les eines que ajuden a conscienciar sobre la necessitat de no confiar-se. «Si ens confiem, caurem en la negligència», assegura el responsable de Bombers.

Dades de 2017
Durant tot el 2017 es van comptabilitzar un total de 66 incendis amb un total de 41,4 hectàrees de massa forestal cremades a l’àrea de Tarragona. Per comarques el DARP comptabilitza al Tarragonès 18 incendis, 10 a l’Alt Camp i 16 a la Conca de Barberà, sumant entre tots 34 hectàrees cremades 16 de les quals, de massa forestal. Des del departament d’Agricultura es remarca, però, que l’aposta per la prevenció ha minimitzat la magnitud dels incendis forestal, el 90% dels que es van produir el curs passat, per sota una hectàrea.

Reforç de dotacions
Aquest any, el departament d’Interior ha contractat, a més dels bombers del servei regular, unes 850 persones per reforçar la campanya d’estiu. S’han contractat més persones que s’han repartit per diversos dels parcs que s’obren només a l’estiu per fer front a la campanya forestal. Bombers també disposarà, aquests mesos, de més mitjans aeris per atacar possibles incendis. En total, 25 helicòpters -de bombardeig d’aigua i també de comandament i coordinació— i 12 avions d’atac contra el foc. Set d’aquests avions i helicòpters tenen la seva base fora de Catalunya i els comandaments de Bombers els activen segons les necessitats de l’emergència.