Els comptes municipals, a disposició de la ciutadania

Veïns i veïnes escollides per sorteig auditen la comptabilitat de l’Ajuntament en un exercici de transparència pioner al territori

Per . Actualitzat el

El municipi de la Bisbal del Penedès estrena una nova acció de transparència amb la posada en marxa de l’auditoria ciutadana, una mesura que permet a una desena de veïns i veïnes del municipi tenir accés a la comptabilitat del consistori i assistir a la comissió de comptes de l’Ajuntament, que se celebra el pròxim 27 de juliol. La iniciativa, pionera al territori, obre la porta a un nou concepte de participació ciutadana en la política municipal.

El passat dimecres 11 de juliol l’alcaldessa Agnès Ferré va convocar a l’Ajuntament diversos bisbalencs, escollits per sorteig, per a dur a terme l’Auditoria Ciutadana, una proposta que es tira endavant per primera vegada a la Bisbal i que consisteix a apropar la gestió de la comptabilitat municipal a la ciutadania. L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar, el 19 de juny de 2017, el primer Reglament d’Organització Municipal (ROM) de l’Ajuntament. El ROM conté un total de 138 articles, alguns dels quals van adreçats directament a la ciutadania. El document aprovat preveu que els bisbalencs i les bisbalenques puguin emetre preguntes perquè siguin contestades en els Plens Ordinaris així com defineix els mitjans d’informació sobre la gestió municipal adreçats a la ciutadania, com poden ser el Ple municipal, la revista municipal, el web i les xarxes socials, eBando, la cartelleria, la convocatòria de processos de participació ciutadana, el taulell d’anuncis o els pregons, entre altres. L’article 83 del ROM se centra en l’Auditoria Ciutadana que, justament ara, s’ha posat en marxa. Funciona de la següent manera: es trien 10 bisbalencs o bisbalenques a l’atzar i se’ls convoca per participar a l’Auditoria Ciutadana i, durant els 15 dies previs a la Comissió de Comptes, que tindrà lloc el dia 27 de juliol, poden consultar documentació, com ara factures, relacionada amb la comptabilitat de l’Ajuntament.

Dels deu bisbalencs seleccionats van assistir a la cita Montserrat Baiges, Manolo Sánchez i Antoni Cuadrillero. L’alcaldessa els va lliurar un dossier amb el pressupost de l’any 2017 i la Memòria del Model Compte General any 2017 i els va convidar a venir a consultar documentació relacionada amb els comptes de l’Ajuntament durant els dies previs a la comissió de comptes que, tot i ser un acte tancat al públic, serà accessible per a les deu persones triades per fer l’Auditoria Ciutadana.

L’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, explica que «es tracta d’acostar el nostre funcionament a la ciutadania i de fer participar la població de les tasques de gestió de l’Ajuntament. Creiem que aquest tipus d’iniciativa permet acostar els comptes municipals a la ciutadania amb transparència i de forma proactiva».