La URV se situa entre les cent millors universitats europees en qualitat docent

És el resultat del nou rànquing ‘Times Higher Education’ que s’ha elaborat amb dades de les institucions i d’enquestes als estudiants

Per . Actualitzat el

Les comarques de Tarragona tenen des d’aquesta setmana un nou motiu per sentir-se orgulloses. La URV s’ha situat entre les 100 millors universitats europees en excel·lència en docència, segons recull el nou rànquing de la revista de referència ‘Times Higher Education’ fet públic fa poc dies. És la primera vegada que s’elabora aquesta llista en què es destaquen les 242 millors universitats d’Europa. La URV es troba en l’interval 76-100.

El THE Europe Teaching Rankings 2018 es basa en tretze indicadors a través dels quals es crea una puntuació global que és la que reflecteix la fortalesa de la institució.  Els indicadors s’agrupen en quatre àrees: compromís, recursos, resultats i entorn. La primera té un pes del 40% en la valoració final i la resta, un 20% cadascuna. Els resultats s’han extret de dos tipus de fonts: la primera, de les dades que faciliten les institucions al THE, d’una enquesta de reputació als acadèmics, de les dades d’instituts nacionals d’estadística, de les pàgines web de les universitats i de les bases de dades bibliomètriques (Elsevier). D’altra banda, de les enquestes que s’han fet als estudiants a partir de dotze qüestions. Els resultats de les enquestes representen el 50% de la puntuació global de cada institució.

La URV es troba en quarta posició dins l’àmbit català, per darrere de la UB, la UAB i la UPF, i en onzena posició a l’Estat espanyol, compartint lloc amb tres universitats més.

El rànquing inclou únicament universitats de països membres tant de l’Espai Europeu d’Educació Superior com de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic i que han estat qualificats com a economies desenvolupades per les Nacions Unides. A més, han d’oferir graus i màsters reconeguts oficialment i tenir almenys 5.000 estudiants matriculats de grau. A banda, han d’haver aconseguit un  mínim de 50 respostes vàlides a les enquestes que s’han fet als estudiants.

Present als rànquings internacionals

La trajectòria de la URV ja fa temps que és present en els diferents rànquings universitaris internacionals que s’elaboren arreu del món. Entre les fites més rellevants de la institució tarragonina destaca la posició número 76 ocupada en la classificació mundial de joves universitats, una qualificació publicada l’any 2017 també per la prestigiosa revista THE (The Higher Education). La mateixa publicació situa la URV entre les 500 millors del món en la seva darrera valoració global de tota l’oferta universitària mundial. En l’altre baròmetre de referència, l’Academic Ranking of World Universities, la institució tarragonina se situa en la forquilla de les 601-700 més ben valorades del planeta.

Una menció especial mereix la posició de la URV en el Leiden Ranking, especialitzat en mesurar la quantitat i la qualitat de publicacions científiques elaborades per les 1.000 universitats més important del món en els àmbits de la biomedicina i la salut,  les matemàtiques, les ciències naturals, les ciències socials i humanes, l’enginyeria  o les noves tecnologies.

 

El setè millor sistema bibliotecari de l’estat

Pel que fa a la presència en rànquings d’àmbit estatal, el sistema bibliotecari CRAI de la URV ha estat recentment ubicat en la setena posició dins del Rànquing de les Biblioteques Espanyoles Universitàries que la Universidad de Granada elabora anualment per determinar l’eficiència de les biblioteques universitàries de l’Estat. La URV es troba en el setè lloc de les 15 universitats amb un sistema de biblioteques eficient. Si s’observen les dades en funció de la població de les universitats, la URV és la segona més eficient entre les universitats amb menys de 20.000 membres, per darrere de la Universidad Pablo Olavide de Sevilla.

 

Domènec Puig, vicerector de Programació acadèmica i docència de la URV

Excel·lència

La Universitat Rovira i Virgili ha rebut dues excel·lents notícies els últims dies. La primera fa referència a la pre-matriculació, que, a falta de tancar les xifres definitives, suposarà un increment del 6% respecte el curs passat. I la segona, un nou rànquing situa a la URV entre les 100 millors universitats europees en excel·lència en docència. L’autora d’aquesta classificació és la prestigiosa revista ‘Times Higher Education’, la principal publicació en educació que s’edita al Regne Unit.

La URV fa temps que s’ha guanyat una posició de prestigi en l’àmbit internacional per la seva trajectòria docent i investigadora. Però lluny de conformar-nos i caure en una mena d’autocomplaença, la nostra voluntat és continuar creixent com a universitat capdavantera en docència, recerca, innovació i transferència, amb l’objectiu d’excel·lir com una de les principals universitats del país, de l’Estat i d’Europa.

I com deia la rectora Figueras en l’acte de presentació del nou equip de govern de la URV, hem d’aconseguir aquest objectiu mantenint el compromís social amb les persones del nostre territori i teixint complicitats i estratègies amb altres universitats i centres.