El lloguer vacacional, un negoci rodó a la Costa Daurada

Una propietat ben ubicada pot donar un rendiment de més 12.000€ entre els mesos de juliol i agost com a allotjament vacacional per setmanes

Per . Actualitzat el

El boom turístic que viu la Costa Daurada no beneficia només hotels i càmpings. També hi ha una important bossa d’agents especialitzats en els lloguers vacacionals i particulars que treuen un bon rendiment de les seves propietats, ja siguin primeres o segones residències. El fenomen del lloguer turístic d’apartaments, vil·les i xalets unifamiliars creix any rere any a les nostres comarques, fins al punt que cada vegada hi ha més famílies que marxen de la seva casa durant els mesos de temporada alta per convertir-les en residència turístiques i treure’n un bon pessic. Alguns ho fan a títol individual, aprofitant la facilitat de donar a conèixer el producte a través dels portals especialitzats d’Internet, mentre que altres ho deixen en mans d’empreses expertes en la gestió de lloguers vacacionals que s’encarreguen de tota la burocràcia, de les factures, del manteniment i de la neteja de l’immoble. L’impacte d’aquest model de negoci en l’activitat turística de casa nostra és cada vegada més important, fins al punt que s’ha consolidat un important teixit empresarial local que es dedica a la comercialització i la gestió d’apartaments i habitatges turístics legalitzats a llarg de tot l’any.  

Segons el comparador internacional de preus Holidu, la Costa Daurada no és una destinació especialment barata si parlem de lloguers vacacionals. Al mes d’agost, en plena temporada alta, el preu mitjà d’un lloguer per a 4 persones a Salou, Cambrils, Torredembarra, l’Ametlla de Mar o a Miami Platja és de 187 euros al dia, més car que a la Costa Brava i a la majoria de zones turístiques d’Espanya. Actualment, un bon apartament o un xalet unifamiliar ben ubicat a la Costa Daurada, llogat per setmanes, pot donar un rendiment de més de 12.000 euros entre els mesos de juliol i agost. Un negoci rodó per a molts propietaris de casa nostra.

Qui té un apartament o una propietat unifamiliar en un lloc turístic de la Costa Daurada té un tresor. Almenys això és el que es pot concloure si fem cas de les dades aportades pel comparador internacional de preus turístics Holidu, que situa les nostres comarques com unes de les més atractives per als turistes que aposten per fer les seves vacances a través del lloguer vacacional. Catalunya és la segona zona de l’Estat espanyol amb els preus més alts en lloguer vacacional (per darrere de les Illes Balears) i la Costa Daurada és la que presenta els segons preus més alts del Principat en temporada alta, només superada per la zona del Garraf, més propera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El preu mitjà del lloguer turístic als principals municipis de casa nostra se situa en 187 euros diaris durant el mes d’agost per a una família de 4 persones. Això vol dir que els turistes poden arribar a pagar uns dos mil euros setmanals per la seva estada en una propietat turística, preu que fluctua per factors com la mida de l’habitatge, la qualitat dels seus acabats, la ubicació i els serveis inclosos. Aquest preu, però, baixa notablement durant els períodes vacacionals considerats de temporada baixa. A partir del setembre els lloguers vacacionals ofereixen descomptes de més del 50% a la majoria de municipis de la Costa Daurada, fet que no es produeix d’una manera tan marcada a altres zones de Catalunya i d’Espanya. En la comparativa aportada per Holidu destaca el fet que Tarragona ciutat presenta els preus més baixos de tota la Costa Daurada, amb un preu mitjà de 150€ per dia, mentre que Miami Platja i l’Ametlla de Mar són les destinacions més cares, tot superant de bon tros els 200 euros diaris.

Els més cars de la Mediterrània

Si establim una comparativa entre els preus de Catalunya i la Costa Daurada amb el d’altres països europeus, les xifres per dia se situen en l’extrem de preus més alts. El país més car d’Europa, en terme mitjà, és el Regne Unit, on la nit de temporada alta costa uns 203€, preu que coincideix exactament amb la mitjana de Catalunya si es compta amb els preus de l’àrea de Barcelona. I si valorem altres destinacions europees que presentin una oferta similar, sobretot als països situats a la Mediterrània, les diferències augmenten. Els preus mitjans de les destinacions situades a Grècia, Itàlia, Xipre i Croàcia són més econòmics que els catalans, amb preus en temporada alta que van des dels 128€ en el cas croat fins als 181€ del país hel·lènic.