Convocat el primer Premi Battestini 2018

El guardó premiarà amb 3.000€ dos projectes de millora aplicats en l’atenció primària i hospitalària a la demarcació

Per . Actualitzat el

Neix un nou premi a la qualitat sanitària a les nostres comarques. Es tracta del Premi Battestini 2018, amb el qual l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT) i la Xarxa de Santa Tecla volen reconèixer aquells projectes aplicats al territori en els àmbits de l’atenció primària i la hospitalària que hagin significat un avenç i una millora en els serveis assistencials. La presentació dels treballs realitzats està oberta fins al 30 de juliol. Els dos projectes guanyadors s’esduran un premi econòmic de 3.000€ cadascun.

Qualsevol professional sanitari o equip assistencial que hagi impulsat una millora avaluable en el seu centre de treball pot optar al Premi Battestini 2018, que tal com afirma el president del seu tribunal, el Dr. Ramon Maria Miralles, «valorarà sobretot el caràcter innovador de les candidatures presentades. És imprescindible que siguin projectes que ja s’estan aplicant i que, per tant, sigui possible avaluar-ne els resultats». Aquests premis de nova creació estan destinats a donar reconeixement als projecte sobre millora dels serveis sanitaris en atenció primària/comunitària i/o socio sanitària i, d’altra banda, en l’atenció hospitalària o especialitzada. Podran optar al guardó tots els professionals  sanitaris de la demarcació amb la condició que almenys un 25% dels participants en el treball hauran de ser socis de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona. Els projectes guanyadors en les dues categories rebran una dotació econòmica de 3.000 euros cadascun. Per conèixer totes les bases del premi Battestini 2018 es pot consultar la web www.acmt.cat o bé contactar amb l’acadèmia, que té la seva seu al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.

 

El doctor Ramon Maria Miralles és el president del tribunal del Premi Battestini 2018. / Carme López

 

El doctor Miralles recorda que els projectes poden ser presentats «per professionals a títol individual o per equips multidisciplinaris» i poden respondre a millores en els «processos assistencials, en la gestió, en la recerca o en la docència». El tribunal que analitzarà i avaluarà les propostes rebudes estarà integrat pel mateix doctor Ramon Maria Miralles, que actuarà com a president del tribunal, i per un representant de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona i un altre de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. El Premi Battestini 2018 està obert a tots els professionals sanitaris de la demarcació de Tarragona, ja suguin del sistema públic o de centres concertats o privats.

Homenatge a la figura del doctor Rafael Battestini

Podem dir que l’iniciador de la divulgació de les ciències mèdiques a Tarragona va ser el doctor Rafael Battestini i Galup, nascut a Barcelona l’any 1886. Aquest facultatiu, nomenat l’any 1912 acadèmic numerari de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya, a banda de modernitzar i socialitzar la medicina a Tarragona des del seu càrrec de director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (1927-1937), va dirigir nombrosos cursos de formació per al personal sanitari i va convidar reconeguts metges del nostre país, com els Drs. Agustí Pedro i Pons, Antoni Trias i Pujol, Jacint Vilardell, Lluís Barraquer, Pere Domingo i Lluís Sayé, tots veritables referències en les seves especialitats, a venir a Tarragona a explicar els seus coneixements mitjançant conferències.

Més enllà de la seva vàlua professional, Battestini és recordat a Tarragona pels successos dels quals fou protagonista durant la guerra i la postguerra civil espanyola. Per la seva tasca humanitària protegint persones durant la guerra, els activistes de la FAI l’obligaren a dimitir com a director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. Per haver lluitat per la cirurgia de qualitat i gratuïta per la gent sense recursos, fou rebutjat pel Col·legi de Metges de Tarragona; i finalment, per haver estat afiliat al moderat partit catalanista «Acció Catalana» (i ser denunciat precisament per una persona que prèviament havia protegit) va ser condemnat a mort pels franquistes. Fou afusellat el 22 d’abril del 1939 al Puig de les Oliveres de Tarragona; segons indicis històrics, és probable que el mateix Col·legi de Metges d’aquella època bloquegés el seu indult.

Un dels projectes més il·lusionants de l’actual Junta Directiva de l’ACMT és posar en marxa aquest premi dedicat al Dr. Battestini i lligat als aspectes més humanístics de la professió mèdica.