S’inaugura la passarel·la que connecta el mar amb la ciutat

Aquesta obra respon a una demanda popular de fa molts anys per salvar el cinturó de ferro que suposa la via del tren

Per . Actualitzat el

El Port de Tarragona inaugura avui la passarel·la que connecta el mar i la zona del passeig Marítim a la ciutat en tan sols set minuts.

L’acte ha començat al capdamunt de la passarel·la, a la baixada de Toro, on s’ha tallat la cinta inaugural. A continuació, els assistents han baixat fins al passeig Marítim en una comitiva encapçalada per una banda de música i els nanos pescadors. En arribar a baix, ha estat el moment dels parlaments.

El president del Port, Josep Andreu, ha volgut agrair la feina feta per totes les persones que han participat en el projecte i ha recordat que “a la passarel·la se li sumarà el projecte de remodelació del passeig Marítim”, unes obres que estaran enllestides a principis de 2019 i que “arrodoniran aquest projecte que pretén revifar la façana marítima de Tarragona”.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha felicitat la ciutat per l’obra que avui inaugurava i ha lloat la tasca de Josep Andreu al capdavant del Port de Tarragona. Calvet ha aprofitat el seu discurs per reclamar al Ministerio de Fomento, representat per la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, el Corredor del Mediterrani, una obra cabdal per al futur de l’enclavament portuari tarragoní.

Durant el seu parlament en el que ha estat el seu primer acte oficial com a delegada a Catalunya, Teresa Cunillera ha volgut destacar el consens entre administracions que s’ha aconseguit per fer realitat la Passarel·la del Port i ha assegurat que el més important és tenir diàleg entre Generalitat i Govern per arribar a acords sobre les infraestructures que requereix el territori.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha clausurat l’acte i ha explicat que “avui fem realitat un somni per a Tarragona perquè es dóna resposta a una reivindicació històrica”. Ballesteros ha acabat el seu discurs recalcant que “amb aquesta passarel·la tenim un passeig, la Rambla, que uneix el riu Francolí amb el mar Mediterrani”.

Informació tècnica

Les obres han consistit en la construcció d’una passarel·la de vianants de 300 metres lineals que, superant les vies del ferrocarril existents a la zona de l’estació de viatgers de Tarragona, connecta el centre urbà de la ciutat amb la platja del Miracle, el Port Esportiu i la zona ludicocultural del Port de Tarragona.

La passarel·la és d’estructura metàl·lica sobre pilars de formigó i el seu traçat respon a un encaix geomètric per obtenir baixades màximes d’un 6%, amb el menor desenvolupament possible i creant el mínim impacte visual.

També s’incorporen dos ascensors al costat de mar per salvar un primer desnivell d’uns vuit metres entre la cota del passeig Marítim i la cota superior d’encreuament de les vies del ferrocarril. A més, s’ha construït també una rampa d’accés en direcció a l’estació de viatgers a la zona del passeig d’España.

Les obres, executades per l’empresa Vías y Construcciones S.A., es van iniciar el 8 de setembre de 2016 i han finalitzat el 31 de maig d’aquest any. El cost total ha estat de 1.675.778 euros sense IVA.