Una oportunitat única per fer territori

Per . Actualitzat el

«Hem treballat durant 10 anys per a un esdeveniment que durarà 10 dies». Aquesta frase del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, resumeix molt bé el que el territori es juga entre el 22 de juny i l’1 de juliol. Els Jocs de Tarragona 2018, més enllà del seu vessant esportiu, posaran a prova la capacitat organitzativa de l’àrea metropolitana de Tarragona, la segona més important de Catalunya que, per primera vegada, haurà treballat de manera unitària en una clara aposta territorial que, en cas d’èxit, bé podria marcar el camí per a futures accions en altres àmbits com ara el turístic, el polític, el cultural o el comercial.

Javier Villamayor, conseller comissionat dels Jocs Mediterranis, deia fa pocs dies en aquest setmanari que el mèrit d’aquest certamen era de totes les administracions implicades (ajuntaments, diputació, govern de la Generalitat, govern de l’Estat), de la seva generositat i de la confiança dipositada pels patrocinadors privats. Amb les infraestructures ja preparades i amb els atletes a punt, «és hora de fer tarragonisme i de gaudir dels Jocs», reitera el polític tarragoní fent una crida a la ciutadania perquè s’hi impliqui assistint com a públic i omplint «d’ambient olímpic» els carrers de les nostres ciutats. És evident, doncs, que no només els organitzadors dels Jocs es juguen la seva imatge en les pròximes hores, sinó també la ciutadania de les nostres comarques, el nostre teixit social, que d’ha d’estar a l’altura com a amfitriona en un  esdeveniment que, tant si agrada com si no, i amb ideologies al marge, haurà atret a casa nostra milers d’atletes d’arreu de la Mediterrània.

Un certamen que, com a gran premi, podria fer coincidir en la seva cerimònia inaugural al president de la Generalitat, Quim Torra, el rei Felip VI i el nou president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez. Una autèntica fita en els temps que corren.

Com bé diu el cineasta tarragoní Jesús Monllaó en una recent opinió publicada al digital circdetarragona.com, «si Ballesteros aconsegueix una trobada al més alt nivell entre Torra i Sánchez, sense condicions, i Tarragona esdevé el lloc on es forgi l’acord sobre el futur de Catalunya i Espanya en el marc dels Jocs… beneïts siguin els XVIII Jocs Mediterranis!».
I tant, amic Jesús, i tant.