L’àrea de Fisioteràpia de la Xarxa de Santa Tecla incorpora dos aparells dissenyats per estudiants de la URV

Per . Actualitzat el

La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla ha incorporat aquesta setmana dos nous aparells de fisioteràpia al seu gimnàs de rehabilitació del Complex Sanitari de Llevant. Es tracta d’uns pedalers de recuperació i d’una taula d’exercici de mans (taula canadenca) que durant el curs 2017/18 han estat dissenyats i fabricats conjuntament per estudiants de la URV i alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca (Barcelona).

L’acte oficial del lliurament dels nous equipaments s’ha celebrat aquest dimecres a les instal·lacions del complex sanitari de Llevant, amb la participació d’Albert Fabregat, professor de Tecnologia Mecànica del grau d’Enginyeria Mecànica de la URV; els professors de l’Institut El Palau, Daniel Bertolín i Oriol Balcells; Cori Camps, vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV; Marta Bladé, responsable de l’Àrea de Fisioteràpia de la Xarxa Santa Tecla, i el Dr. Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital Santa Tecla. A l’acte també hi ha assistit una de les alumnes de la URV que ha participat en la fabricació dels pedalers, Pineda Saltó, així com personal sanitari del centre assistencial.

El projecte educatiu que ha permès la producció i lliurament d’aquests aparells s’ha dut a terme en el marc d’una assignatura APS, Aprenentatge Servei de la URV, en aquest cas l’assignatura de Tecnologia Mecànica del grau d’Enginyeria Mecànica. A finals de 2017 els estudiants universitaris van dissenyar i planificar el procés de fabricació dels aparells, i els estudiants de Cicle Formatiu de Grau Mitjà de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca els han fabricat durant el 2018.

Albert Fabregat, professor de Tecnologia Mecànica del grau d’Enginyeria Mecànica de la URV, ha remarcat el fet que els estudiants hagin pogut treballar en un projecte que tindrà una funcionalitat social, “ja que serà utilitzat per pacients que ho necessiten”, així com el fet que durant tot el procés la universitat hagi estat “en permanent contacte amb l’institut de Cicle Formatiu que s’ha encarregat de la seva producció i alhora amb la unitat de fisioteràpia de la Xarxa de Santa Tecla, com a destinarària final del projecte”. El professor universitari ha destacat que “les assignatures APS permeten que els dissenys no es quedin només en el paper, sinó que passin també pel seu procés de producció, havent de superar totes les dificultats que es plantegen, i per la seva funcionalitat final”.

La vicerectora de Relacions Institucionals de la URV, Cori Camps, ha agraït la “predisposició de la Xarxa de Santa Tecla per fer possible aquest projecte i per obrir les seves portes a la URV, ja que aquesta col·laboració entre URV, instituts de cicles formatius i empresa permeten aportar als alumnes una formació que va més enllà dels coneixements teòrics”. En aquest sentit, la vicerectora ha destacat que a la universitat tarragonina les assignatures APS estan agafant una forta embranzida a tots els estudis.

Marta Bladé, responsable de l’Àrea de Fisioteràpia de la Xarxa Santa Tecla ha explicat l’ús que es donarà als aparells aportats per la URV, que seran de molta utilitat en els exercicis de recuperació per als pacients amb problemes a les mans i als genolls, i ha destacat el fet que “els estudiants ens han fet uns aparells a mida, que s’ajusten a les necessitats que des del centre els vam plantejar i que de ben segur seran molt beneficiosos per als nostres usuaris i professionals. No sé quina nota hauran obtingut els estudiants pel seu treball, però nosaltres els posem un 10”.