La Residència Santa Tecla Ponent i La Salle, tres anys de col·laboració intergeneracional

Joves estudiants del centre educatiu i residents del centre gestionat per la Xarxa de Santa Tecla recreen el festival d’Eurovisió

Per . Actualitzat el

Des de fa tres anys la Residència de Ponent, gestionada per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, participa en un programa impulsat pel centre educatiu La Salle anomenat FAIG. Aquest projecte s’imparteix durant els quatre cursos de l’ESO. En els tres primers cursos, els alumnes investiguen en els camps científics i humanístics i realitzen un projecte en equip. A 4t d’ESO els alumnes viuen una experiència d’aprenentatge–servei que els ajuda a desenvolupar la capacitat d’ajudar els altres i a ser més independents. Els alumnes, organitzats en grups, realitzen diferents propostes per viure aquesta experiència que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat i a col·lectius com ara la gent gran. Aquesta col·laboració entre el centre educatiu La Salle i la residència de Ponent pretén ser també un projecte intergeneracional que aporti beneficis i aprenentatges tant als joves estudiants com als mateixos residents que hi participen. En aquesta ocasió el projecte ha consistit a recrear el festival d’Eurovisió, un treball que ha permès que joves i grans compartissin estones i vivències que sens dubte els han enriquit mútuament.

Cinc joves estudiants de 4t d’ESO de  La Salle, nou residents i professionals de diferents àmbits han estat treballant durant prop de cinc mesos en la preparació d’aquest espectacle que ha recreat una edició molt especial del festival de la cançó. Un espectacle que va reunir, a finals del passat mes de maig,  familiars i amics dels residents al vestíbul de la residència per gaudir d’unes actuacions en les quals no hi va faltar ni el més mínim detall i que van arrencar els aplaudiments d’un públic entregat.

La directora de la residència, Meritxell Garcia, explica que «amb aquesta iniciativa intergeneracional aconseguim que les persones usuàries s’impliquin en una activitat que els engresca i els motiva, i això es nota en la seva actitud. És una activitat que genera una gran empatia entre tots els que formem part d’aquesta gran família de la Residència de Ponent», assegura.

Un aprenentatge cooperatiu

El passat 13 de juny es va fer la presentació davant la comunitat educativa de la darrera edició del projecte FAIG, en què les alumnes participants van explicar com l’havien desenvolupat i van exposar les seves conclusions. A la presentació van assistir residents del centre de Ponent, acompanyats per la coordinadora del centre, Carme Villegas, a més de l’equip tècnic que va participar en el projecte.

Segons la professora Montserrat Robles, tutora responsable del grup d’alumnes, «el projecte FAIG és una iniciativa que es desenvolupa a tots els centres de la Salle, tant de Catalunya com de la resta de l’estat espanyol i que té com a objectiu l’aprenentatge cooperatiu, és a dir, que els alumnes aprenguin a treballar en equip. Cadascun dels alumnes que hi participen adquireix un rol que ha de desenvolupar i defensar. Tots els projectes que es proposen estan enfocats cap a un vessant humanístic i científic», afirma. «L’objectiu últim és que els nois i noies aprenguin a treballar en grup i esdevinguin més creatius», afirma.

Altres edicions

Aquest és el tercer any que la Residència de Ponent participa en aquest projecte. El curs 2015-16 la iniciativa portava per títol ALIVE INSIDE, que consistia a treballar amb persones amb demència i fer activitats amb música per potenciar la seva memòria. I el curs 2016-17 el títol era Retorn a la joventut en què es pretenia fer diverses activitats lúdiques amb els usuaris de la Residència per  fer-los passar una bona estona i aprendre coses d’ells.

«Cada any sorgeixen grups per treballar a la Residència de Ponent», explica la tutora, i «cada any els projectes que es desenvolupen són molt interessants i molt diferents, i la valoració no pot ser més positiva».

Tota una experiència intergeneracional

Les alumnes que han participat en el projecte FAIG a la residència de Ponent, Andrea Martínez, Andrea Higueras, Sara Garcia, M. Jesús Llorente i Maria González, es mostren molt satisfetes per la feina feta i destaquen la gran experiència que ha significat per a elles poder treballar tan directament amb les persones residents del centre de Ponent i ajudar-les en el seu desenvolupament.

A la presentació del projecte per part de les alumnes van assistir alguns dels usuaris i usuàries de la Residència de Ponent. Meritxell Garcia, directora del centre residencial, assegura que «la importància d’aquestes col·laboracions rau en el fet que són molt positives tant per als residents com per als alumnes i també, de retruc, per a la vida del barri que compartim».