L’Ajuntament recepciona l’obra de les grades de la plaça dels Sedassos

L’àrea de Patrimoni completarà la intervenció integrant les aportacions dels veïns

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament recepciona les obres de recuperació i integració urbanística del Circ Roma, accessibilitat i museística en el sector de la Plaça Sedassos i compleix amb els terminis imposats pel Ministeri de Foment per rebre l’ajut per a l’actuació, atorgat l’any 2014. L’obra es va iniciar al febrer de 2017 amb un període previst d’execució de 6 mesos, encara que l’incompliment reiterat de l’empresa constructora ha allargat l’obra en 10 mesos.

L’Ajuntament, per tal d’evitar denunciar el contracte, que hagués suposat la paralització de les obres, va optar per fer un seguiment exhaustiu que ha permès finalitzar-les abans d’esgotar el termini màxim per tal de rebre la subvenció de l’Estat. Amb tot, s’ha sancionat l’empresa amb una multa diària fins a l’entrega de l’obra  i confiscat la seva garantia.

Un cop recepcionada l’obra, l’àrea de Patrimoni completarà el projecte en els aspectes de seguretat i per tal de separar clarament l’àmbit públic de la plaça de la zona del monument evitant la permeabilitat. Mentre finalitza el disseny i instal·lació de la tanca perimetral definitiva, s’instal·larà una provisional per evitar l’accés al monument. Igualment, es tornarà a col·locar la porta a les escales que uneixen la plaça amb el carrer Ferrers i s’instal·laran càmeres de seguretat per dissuadir d’actes incívics.

El model previst de gestió inclourà en l’inici la visita programada de grups, amb la intenció que en un futur s’integri al circuit visitable del conjunt del Circ. Mentre, els tècnics estudien les activitats públiques que es podran dur a terme en aquest nou espai de la ciutat, fent-les compatibles amb la preservació patrimonial i la convivència amb els veïns.

El projecte executat ha estat una intervenció urbanística mitjançant la millora i la integració en el conjunt monumental recuperant-lo com a nexe d’unió entre la part superior de la graderia-visòrium (carrer Ferrers) i la inferior (imma cavea-podi-plaça Sedassos). La restitució volumètrica de part de les grades acompleix l’objectiu de fer el monument més entenedor i ha convertit un espai degradat en un lloc renovat.

Cal recordar que, segons la llei 9/93 de Patrimoni,  el material  emprat en la reconstrucció no pot imitar les restes, diferenciant molt bé l’antic del nou, així com determina que ha de ser una actuació reversible. L’obra executada acompleix aquests requisits.