Interns del Centre Penitenciari Obert fan un taller per persones amb paràlisi cerebral

L’activitat ha inclòs una explicació de conceptes com el treball en equip, el compromís i la creativitat

Per . Actualitzat el

Nou interns del Centre Penitenciari Obert de Tarragona, Mesura Penal Alternativa i Llibertat Condicional, que participen tots en el programa Reincorpora impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Justícia, han dut a terme avui un taller sobre valors i motivació liderats per 7 persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats físiques severes. La iniciativa ha estat realitzada amb la col·laboració del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

Aquest taller, celebrat a CaixaForum Tarragona, ha tingut una primera part dedicada a fer una xerrada i col·loqui sobre valors i motivació feta per persones amb paràlisi cerebral de l’associació No Som Invisibles. Alguns dels conceptes a definir, i que han suscitat un debat posterior, han estat el treball en equip, la motivació, el positivisme, el compromís, la creativitat, la força de voluntat i la resiliència.

La segona part del taller ha consistit en una activitat de pintura adaptada en què els interns han pintat amb licorni (adaptació que utilitzen les persones que no poden utilitzar les mans), desenvolupant la seva creativitat, però aprenent també a treballar en equip, acceptar nous reptes o posar-se en el lloc de l’altre.

El taller vol facilitar la motivació i la superació personal, alhora que porta als participants a la reflexió sobre la importància de relativitzar els problemes i veure el costat positiu de les situacions, per exemple.

Aquesta formació s’ha dut a terme com a part de l’itinerari personalitzat d’inserció sociolaboral que ofereix Reincorpora, impulsat pel Departament de Justícia i l’Obra Social “la Caixa”. El programa dóna l’oportunitat de construir un futur diferent a persones privades de llibertat. L’objectiu és que la persona ampliï les seves competències, reforci valors i millori habilitats personals i professionals que l’ajudin en el seu camí a la plena inclusió.

Les entitat socials, en el cas de Tarragona Formació i Treball i Fundació Intermèdia, i els tècnics del Reincorpora, figura clau per a l’èxit del programa, acompanyen els interns durant tot l’itinerari. Durant l’any 2017, a tot Catalunya 579 persones han participat en el programa Reincorpora, que constitueix un marc de col•laboració de tots els agents socials i el seu objectiu és coresponsabilitzar cadascun d’ells en la tasca de la reinserció.

Sobre el CIRE

El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) és l’empresa pública del Departament de Justícia que té per objectiu donar segones oportunitats a les persones privades de llibertat, a través de la formació en oficis i el treball productiu.

Al CIRE capaciten els interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil en oficis amb demanda en el mercat laboral. Així, disposen de tallers per tot el territori català, on empreses de tots els sectors encarreguen productes i serveis, contribuint així a la reinserció d’un col·lectiu en risc d’exclusió social, com és el penitenciari, i assumint criteris de responsabilitat social corporativa.

Sobre No Somos Invisibles

L’associació No Somos Invisibles és una entitat que treballa generant activitats per la inserció sociolaboral de persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats físiques severes.

El perfil d’usuaris són persones adultes que tenen problemes de mobilitat molt severs i en molts casos la parla afectada, però que no tenen cap discapacitat psíquica. Degut al seu grau d’afectació i característiques no tenen accés al mercat laboral ordinari ni als CET, tenint com a única opció d’activitat els centres ocupacionals, on no tots tenen accés i enfocats principalment per a discapacitats físiques, on per tant no encaixen. El més habitual és que no tinguin cap activitat i en conseqüència cap relació social, ni perspectives.

La seva principal feina dins de No Somos Invisibles són xerrades i tallers sobre motivació i valors com la que han impartit amb els usuaris de Reincorpora, en les quals poden compartir amb la resta de persones les seves interessants experiències de vida.