«La incidència del melanoma tendeix a duplicar-se cada 10 o 15 anys»

Pedro Zaballos és el cap del servei de dermatologia de la Xarxa Santa Tecla

Per . Actualitzat el

Què és un melanoma i com podem detectar-lo?
El melanoma és el pitjor dels càncers cutanis i és la proliferació maligna dels melanòcits, la cèl·lula que produeix la melanina. Seria una «piga maligna». Per intentar detectar un melanoma podem fixar-nos en uns aspectes de les nostres lesions cutànies pigmentades: l’asimetria; les vores; el color, el diàmetre i l’evolució. És a dir, hem de tenir cura i consultar al nostre dermatòleg o metge de família si tenim una piga que sigui asimètrica, que tingui vores irregulars o no pugui delimitar bé, que tingui diversos colors, que sigui més gran d’1 centímetre i que hagi evolucionat o crescut recentment (aquest últim aspecte cal valorar-lo si ets una persona adulta perquè, en principi, és normal que les pigues creixin en la infància).

Hi ha més càncer de pell ara que fa uns anys?
Les taxes de càncer cutani s’estan incrementant clarament en els darrers anys. I el que és pitjor, la incidència de melanoma tendeix a duplicar-se cada 10 o 15 anys.

El fet de viure a prop de grans indústries pot afectar?
Desconec si hi ha estudis sobre això, però opino que sí. El factor ambiental és molt important en la salut cutània.

En línies generals, els tarragonins gaudim d’una bona salut dermatològica?
Crec que cada vegada hi ha més conscienciació dels efectes perjudicials de l’abús de sol i que actuem en conseqüència.

Quins són els problemes més habituals que arriben a la seva consulta?
Tumors cutanis benignes i malignes i berrugues vulgars.

S’ha avançat molt en els tractaments dins de l’àmbit de la dermatologia?
En els últims anys s’ha avançat moltíssim en diferents patologies. Han aparegut tractaments molt eficaços per a l’acne noduloquístic, la psoriasi greu, la urticària crònica i, fins i tot, per als pacients amb melanomes avançats. A més estan apareixent contínuament nous tractaments per ajudar els pacients amb altres patologies.