El programa Vitamina per a joves gitanos arriba a Tarragona

Es tracta d’un projecte de lideratge ètic impulsat per la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU

Per . Actualitzat el

El Consell de Comunitats Gitanes de Tarragona (CCGIT) conjuntament amb la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU ha implantat amb èxit durant aquest curs escolar la primera fase del projecte Vitamina, destinat al foment del lideratge ètic entre joves gitanos i no gitanos a la província de Tarragona. La iniciativa ha estat impulsada per la Fundació Carta de la Pau i va néixer al barri de la Mina ( Sant Adrià del Besòs); posteriorment s’ha anat estenent per altres indrets i col·lectius com a Mataró, Santa Coloma de Gramenet i a República Dominicana. Tarragona, però, ha estat el primer cop que s’ha posat en marxa a Catalunya fora de la província de Barcelona.

Vitamina consisteix en un programa de formació i acompanyament destinat a nois i noies per adquirir coneixements i habilitats en lideratge per a poder convertir-se en líders comunitaris capaços de generar canvis i transformació social en els seus entorns. Això es fa mitjançant la realització de sessions setmanals amb joves d’entre 12 i 16 anys (que estiguin cursant l’educació secundària)i amb activitats trimestrals i a l’estiu per tal de fomentar el seu lideratge des d’una perspectiva ètica i la seva transformació en models positius per a la seva comunitat.

En aquest primer curs d’implantació a Tarragona, s’han creat tres grups setmanals: un a Tarragona centre, un segon al barri de Torreforta de Tarragona (originalment a Campclar), i un tercer a la ciutat de Reus. En total, han completat el programa aquest any una vintena de joves, que tenen previst culminar l’experiència amb un stage intensiu d’una setmana amb les dinamitzadores del programa a finals d’aquest mes de juny.

Formació de dinamitzadores

Per a l’arrencada del projecte, que està en marxa des de la passada tardor, membres de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU han format i contractat dues dinamitzadores, Loli Santiago i Belén Borja, ambdues membres de l’Associació de Gitanos de Tarragona i escollides per la seva experiència en projectes socials i el seu currículum educatiu. En aquest programa de formació, que s’ha obert també a d’altres membres de la CCGIT interessats en sumar-se a la iniciativa, s’han tractat les habilitats i tècniques necessàries per gestionar els grups de joves.

El projecte Vitamina s’adreça a joves que tenen potencial de lideratge en el seu entorn immediat, valorant especialment aspectes com el seu esforç escolar i la seva implicació positiva a l’escola i la família. Els primers beneficiaris del programa s’han escollit conjuntament amb els instituts de Tarragona i Reus, les famílies i els membres de les respectives associacions gitanes. Tot i que la majoria de participants formen part de la comunitat gitana, tant a Tarragona coma Reus s’han inclòs altres joves d’origen estranger que també es va valorar que es beneficiarien de les dinàmiques del programa.

L’objectiu del projecte Vitamina és acompanyar els joves durant quatre anys, sempre que els participants ho vulguin, per tal d’ajudar-los en un període clau de les seves vides, que marca la transició entre l’escola i el pas a l’educació superior. Si ho desitgen, però, es pot allargar la seva participació més enllà. L’objectiu no és sols reforçar el seu lideratge ètic entre el jovent gitano i convertir els seus participants en referents positius pel seu entorn, però també reduir l’absentisme escolar, dotar-los d’eines en la resolució pacífica de conflictes i mostrar-los camins per desenvolupar els seus talents. Tots aquests aspectes es tracten amb diferents exercicis de reflexió en grup o individuals amb què es treballen cadascun d’aquests aspectes.

Continuïtat i recerca de col·laboracions

Impulsat per la Fundació Carta de la Pau, el Programa Vitamina va començar a treballar amb nois i noies del poble gitano a Mataró (Maresme), on diversos joves gitanos de la ciutat ja han passat pel programa, que inclou una sèrie d’activitats setmanals organitzades per un grup d’educadors. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social ‘la Caixa’, la Fundació privada Josep Botet i la Fundació privada Cottet – Mor i el patrocini de Global BCN, el projecte es desenvolupa també a Santa Coloma de Gramenet, al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs i a les ciutats de Santo Domingo, Santiago de los Caballeros i Sabana de la Mar a República Dominicana.

Després de l’èxit d’aquest primer curs, la voluntat de la CCGIT és mantenir el programa durant el curs vinent a Tarragona, i s’està plantejant la possibilitat d’obrir un segon grup a la ciutat de Reus davant de la demanda recollida.

El programa Vitamina, per a poder arribar a més nois i noies i aconseguir els objectius i l’impacte social desitjat, busca entitats i persones de Tarragona i Reus que estiguin interessades en col·laborar-hi i sumar-se així a una xarxa de col·laboradors Vitamina que agrupa a importants empreses, institucions públiques i entitats privades del país.