Nombrosa participació arbocenca a la commemoració de la Guerra del Francès

El grup de Trabucaires “Guineus” i els campaners celebraran el seu 10è aniversari

Per . Actualitzat el

Els trabucaires Guineus de l’Arboç, creats el 2008 en motiu de la celebració del bicentenari de la Guerra del francès prendran part amb tots els seus efectius als actes de commemoració. Des d’aleshores formen part del folklore tradicional festiu de la Festa Major. Igualment, el Grup de Campaners de l’Arboç, creats el mateix any i pel mateix motiu també participaran a la celebració realitzant el toc de sometent i el toc de foc recuperats gràcies a una gravació sonora realitzada l’any 1980. Des d’aleshores ençà, cada 9 de juny a les 8 del vespre el toc de sometent i el toc de foc, tocats a mà, rememoren els moments convulsos i dramàtics que va viure la vila de l’Arboç l’any 1808.

Una altra activitat destacada serà la conferència que pronunciarà el prestigiós historiador arbocenc Juan Antonio Resina Navas “Anàlisi de la llegenda de la crema de l’Arboç a l’inici de la Guerra del Francès (9 de juny de 1808)”. Resina tractarà de fer una revisió historiogràfica de la denominada “Crema de l’Arboç”, tant del que va succeir com de la seva utilització i la posterior idealització dels fets, amb la seva contextualització dins de l’evolució històrica de la vila i les seves manifestacions culturals i tradicionals.

També es podrà contemplar el gegant Chabran que representa la figura del general Chabran que comandava les tropes que l’any 1808 van cremar i saquejar la vila desprès de cruenta lluita i heroica resistència. Es va estrenar el 13 de juny de 1827. Declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya segons la Resolució GOV/242/2009, de 22 de setembre.

Tots els actes del 210è Aniversari de la Guerra del Francès estan inclosos dins el projecte “La vida quotidiana al nucli antic de l’Arboç”, subvencionat pel Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de l’Arboç a través del Pla de Barris.