«Els Premis Ones porten el nom de Tarragona per tot el món»

El president de Mediterrània, Ángel Juárez, ens parla dels Premis Ones

Per . Actualitzat el

Mare Terra Fundació Mediterrània organitza un any més els Premis Ones Mediterrània, que arriben a la seva 24a edició i que reconeixen la tasca de persones i entitats a favor del medi ambient i la convivència entre les persones. Parlem amb el president de l’entitat sobre el lliurament d’aquests premis degans a la ciutat que tindrà lloc el dia 1 de juny, a les 20 h al Teatre Metropol.

D’on sorgeix la idea de fer els Premis Ones?
La idea va néixer fa una mica més de 24 anys, quan vam posar en marxa Mediterrània. En aquell moment, i encara ara, estàvem convençuts que hi havia dos pilars sobre els quals havíem de sustentar el nostre projecte: l’educació i la sensibilització ambiental. I els Premis Ones són una bona manera de sensibilitzar la població sobre la necessitat de protegir el medi ambient. Ara que estem més que consolidats, vull donar les gràcies a tots aquells que ens han donat un cop de mà durant tot aquest temps.

Quin criteri s’utilitza per escollir els premiats?
Quan vam començar es feia un concurs de projectes ambientals que fossin viables i originals. Però això ja no és així. Ara hi ha diversos jurats (entre ells, les setze entitats de l’Asociación de Fundaciones para la Conservación de la Naturaleza) que fan propostes i també tenen dret a vot. Avui dia reconeixem projectes actuals però també trajectòries professionals destacades.

Quins guardons destacaries d’enguany?
En aquesta edició donem un pes molt important a persones valentes que han lluitat contra la corrupció a Espanya. Atorguem guardons a Ana Garrido, la dona que va destapar la trama Gürtel; als periodistes Carlos Enrique Bayo i Patrícia López, per investigar i treure a la llum les clavegueres de l’estat, o a Juan Diego Botto, per la seva feina en la recuperació de la memòria històrica. En tot cas, tots els premiats són importants per a nosaltres perquè han fet moltes coses positives dins del seu àmbit d’actuació.

Han canviat molt els Premis Ones des del seu naixement?
La seva evolució ha estat constant, ja que han anat canviant al mateix ritme que ho feia la societat. El canvi més important és que al començament es feia un sopar de pagament i ara ja fa molts anys que és un acte gratuït i obert a tota la ciutadania. Però la base sempre és la mateixa: destacar la feina de persones o col·lectius per la seva defensa del medi ambient, la solidaritat, la cultura, els drets humans i el desenvolupament social.

Quin és el futur dels Premis Ones?
L’any que ve serà molt especial, ja que els Premis Ones arriben a la seva vint-i-cinquena edició. Encara ho hem de concretar, però ja puc avançar que farem una cerimònia molt especial per celebrar el nostre primer quart de segle. Gairebé no hi ha esdeveniments que arribin als vint-i-cinc anys de vida a Tarragona, per la qual cosa volem destacar aquesta fita.

Quin retorn ofereixen els Premis Ones a la ciutat?
Són una de les imatges més importants de la marca Tarragona. Cada any fem venir moltes persones de fora i sempre els convidem a visites turístiques i els endinsem dins de la cultura tarragonina. Els Premis Ones porten el nom de Tarragona per tot el món. De fet, hi ha persones que han estat premiades que després tornen aquí com a turistes.

Què més fa Mare Terra Fundació Mediterrània?
La llista d’activitats és interminable. Tenim tants fronts oberts que no sé ni com contestar. En el nostre web (www.mare-terra.org) hi ha un bon resum de tot allò que fem. Dit això, tenim una Escola de Natura al costat del Parc del Francolí que és una autèntica meravella, impartim un munt d’activitats d’educació ambiental, estem implicats en projectes socials de la ciutat, també estem dins del món de la cultura a través de la Red Internacional de Escritores por la Tierra…

Un projecte de futur de Mediterrània.
En tenim molts. D’aquí a uns mesos inaugurarem la primera maqueta de la conca hídrica del riu Francolí, que es podrà visitar a l’Escola de Natura. També començarem a fer els nostres propis estudis per mesurar la contaminació atmosfèrica. I tenim algun projecte que encara no puc desvetllar per dotar Tarragona d’energies netes i renovables. I moltes altres coses…